Geoforum i Almedalen 2024

Geoforum var på plats under årets Almedalsvecka för att delta i debatten och samtala om geodata och digitalisering för hållbar samhällsutveckling. Tack till alla som deltog på vårt seminarium och för alla givande möten, vi ser fram emot att fortsätta samtalet!

Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor och hålls i Visby på Gotland. Geoforum Sverige var på plats under veckan för att möta medlemmar, omvärldsbevaka, träffa nya och framtida samarbetspartners och samtala om hållbar samhällsutveckling, geodata och digitalisering. 

Geoforum driver dialogen

Vi arrangerade också ett eget seminarium på onsdagen på temat: För ett smart och hållbart Sverige – hur tar vi vara på möjligheterna med digitaliseringen? Medverkade gjorde Patrik André, ordförande Geoforum Sverige och strateg på Skogsstyrelsen, Kajsa Hessel, vd Svensk Byggtjänst, Michael Strömgren, vice programledare IQ Samhällsbyggnad, Lars Lidén, processledare BIM Alliance och Sofi Almqvist, Vd Geoforum Sverige. Moderator var Therese Balksjö, projektledare RISE.

Key takeaways:

  • Digitaliseringen skapar möjligheter att möta de samhällsutmaningar vi står inför idag. Geodata är en nyckelfaktor.
  • Bäst i världen på digitalisering? Ja. Men bara om vi blir bäst på geodata. Politisk vision, investeringar i data och infrastruktur för digitalisering och satsningar på kompetens krävs!
  • Vi behöver samarbeta över gränser och utbyta goda exempel mellan aktörer i branschen.
  • Koppla ihop BIM och geodata!
  • Det behövs både morötter och piskor.
  • Sverige riskerar att tappa konkurrenskraft om vi inte stärker upp och säkerställer kompetensen.

Tack till alla som medverkade och deltog på vårt seminarium. Geoforum fortsätter att driva frågorna och vi ser fram emot att fortsätta dialogen! Geoforum Sverige har tagit fram sju punkter för att Sverige ska ta tillvara potentialen i geodata och digitalisering. Läs mer här.