Arbeta Smart 2023 blev en succé

I början av oktober var det dags för årets stora mötesplats om digitalisering inom samhällsbyggnad. I år på ett, i det närmaste, fullsatt Kulturhuset i Stockholm. Stort tack till alla talare, utställare, partners och inte minst alla deltagare som gjorde det till en så inspirerande och givande konferens! Innovation, AI, öppna data och vikten av samverkan stod i fokus under dagen.

Geoforum Sverige har under många år arrangerat konferensen Arbeta smart inom planering och byggande för att visa på nyttan med att jobba datadrivet och sätta fokus på hur långt vi har kommit med digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. Även i år arrangerade vi konferensen tillsammans med BIM Alliance för att stärka samverkan mellan GIS och BIM och skapa en mötesplats där hela branschen kan mötas. Partners till konferensen i år var Lantmäteriet och Trafikverket.

Under dagen fick vi också lära känna årets utställare. Tack till AI Arena, Nationella Riktlinjer, Aveki, GS1 Sweden, Onbird och Tribia!

Branschkunniga och inspirerande talare

Dagen inleddes med att Sofi Almqvist, vd Geoforum Sverige och Susanne Nellemann Ek, vd BIM Alliance hälsade välkommen. Moderator för dagen var Anna Martin Bell, Proposphere.

Ulla Kronborg Mazzoli, chefsrådgivare på danska myndigheten för dataförsörjning och infrastruktur, var vår första talare för dagen. Hon gav oss en internationell utblick och uppdatering på hur utvecklingen ser ut i Norden och EU. Därefter diskuterade vi hur arbetet med digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen ser ut på en nationell nivå tillsammans med Malin Klintborg, Lantmäteriet, Kristina Einarsson, Boverket och Daniel Söderlindh, Trafikverket. Lantmäteriet berättade även om den nationella geodataplattformen tillsammans med företaget Buildility.

Mattias Roupé, docent på Chalmers Tekniska Högskola höll sedan en presentation om framgångsfaktorer för digital transformation i byggprocessen. Sista passet innan lunch var ett nedslag hos några av landets kommuner och hos allmännyttan. Carl Ståhle från Sveriges Allmännytta talade om vad som händer inom allmännyttan. Jonny Halvarsson från Luleå kommun berättade om utvecklingen i norra Sverige och det digitala planprogram de jobbar med i Luleå. Trine Nykär från Malmö stad delade med sig av hur de arbetar med öppna data i Malmö.

”All data som kan vara öppen, ska vara öppen”,

var medskicket från Trine Nykjär, Malmö stad.


Efter lunch lyssnade vi till Sofia Malmsten från Parametric Solutions, Ann-Kristin Belkert från AI Arena och Emma Hult från IQ Samhällsbyggnad och Shift2Access.

Konferensprogrammet avslutades med att Camilla Berggren-Tarrodi från RISE berättade om den nationella hubb för digitala tvillingar de håller på att starta upp och sedan fick vi lyssna till Elisabet Spross från Svenska institutet för standarder (SIS) som talade om hur vi leder innovation för hållbar samhällsutveckling. Sedan korades vinnaren i höstens BIM/GIS Hackathon. Grattis till Team Paramountric och alla finalister! Läs mer om hackathonet och finalisternas lösningar.

Avslutningsvis gästades vi av bostadsminister Andreas Carlson som meddelade den goda nyheten att regeringen beslutat att ge Boverket i uppdrag att ta fram stöd för offentliga aktörer för användandet av BIM. Sedan var det dags för mingel med bubbel och snittar. 

pdfSe hela programmet för Arbeta Smart 2023

Tack till alla som bidrog till att göra det till en så givande dag. Vi ses igen nästa år!

arbetasmart mingel