Geoforum i Almedalen 2023

Geoforum Sveriges kansli var på plats under årets Almedalsvecka för att delta i debatten och samtala om geodata och digitalisering för hållbar samhällsutveckling.

Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor och hålls i Visby på Gotland. Geoforum Sverige var på plats under veckan för att möta medlemmar, omvärldsbevaka, träffa nya och framtida samarbetspartners och samtala om hållbar samhällsutveckling, geodata och digitalisering.

Vi ser fram emot att fortsätta de samtal vi påbörjat under veckan om ämnen som:

  • Digitalisering som möjliggörare för hållbar omställning. Här har vi deltagit i flera intressanta seminarier om AI, digitala tvillingar, IoT med mera. Hur kan vi nyttja och skala tekniken?
  • Tillgång till data är en förutsättning för ovanstående. Satsningar behövs på tillgänglig och användbar geodata.
  • Kompetensförsörjning är en stor utmaning, inte bara för vår bransch. Vi måste arbeta långsiktigt för att attrahera unga till geodatabranschen.
  • Samverkan – nödvändigt för att klara omställningen till ett hållbart samhällsbyggande. Vi branschföreningar har här en viktig roll att spela.

I år arrangerades runt 2000 olika seminarier, paneldebatter och andra evenemang på en mängd olika teman. Många av seminarierna går att titta på i efterhand på Almedalen Play.