Eric Jeansson, ny ordförande i Geoforum Sverige
Ny ordförande i Geoforum Sverige: "Rätt tajming"

Vi är mycket glada över att nu kunna presentera Eric Jeansson som ny ordförande för Geoforum Sverige. Eric är geodatastrateg i Göteborgs stad och är i den rollen ansvarig för att göra Göteborg till en smart och hållbar stad genom användning av geodata, visualiseringsteknik samt informations- och kommunikationsteknologi. Eric har också erfarenhet från privat sektor, till exempel som GIS-konsult hos Sweco. Han valdes som ordförande på föreningens årsmöte igår den 3 maj.

– Den viktigaste anledning till att jag tackade ja till att ta över som ordförande i Geoforum är nog en fråga om tajming. Ska man någon gång ha detta uppdrag så är det nu. Det är nu allt händer i Sverige. Det är nu vi tar klivet från att geodata är en intern angelägenhet till att det är motorn för att skapa ett modernt samhälle, säger Eric Jeansson.

Här läser du Erics första brev till er medlemmar som ordförande för Geoforum Sverige.

Brev från en ny ordförande

Den viktigaste anledning till att jag tackade ja till att ta över som ordförande i Geoforum är nog en fråga om tajming. Ska man någon gång ha detta uppdrag så är det nu. Det är nu allt händer i Sverige. Det är nu vi tar klivet från att geodata är en intern angelägenhet till att det är motorn för att skapa ett modernt samhälle

Och vad är det då som är på gång?

  • Digitalisering och effektivisering av samhällsbyggnadsprocessen
  • Nationella initiativ, från regeringen, för att styra och stödja denna process
  • Resulterande förändringar i lagstiftning och krav på standardisering
  • En ny spelplan i det offentliga åtagandet
  • Transformationen av våra städer till smarta städer
  • De stora samhällsutmaningarna: Klimatförändringar och integration
  • Förändringen av synen på data och information, som en av de viktigaste näringarna i samhället

Alla dessa frågor tillsamman utgör en komplex verklighet, där geodata står i centrum.

Men att tänka på: den pågående digitalisering av det offentliga Sverige och en effektivare samhällsbyggnadsprocess har inget egenvärde i sig utan handlar i slutänden om att vi skapar ett bättre samhälle att leva i. Den smarta staden är till för NÅGON; den är till för att underlätta för dig och mig, i vårt dagliga liv. För att vi ska må bättre, ha möjligheter att göra det vi tycker om och att dessa möjligheter ska vara desamma för oss alla. Ett litet samtal idag efter vår konferens ”Arbeta smart inom planering & byggande” påminde mig om det. Här kan geodata och användningen av geodata faktiskt göra skillnad.

Och i den kontexten kan Geoforum göra skillnad

  • för att kunna guida sina medlemmar i denna transformation
  • för att kunna lyfta frågor viktiga för våra medlemmar
  • för att kunna erbjuda mötesplatser, samtal och konferenser.

Och slutligen. I ens olika roller är det de kollegor man arbetar med och de människor man möter som gör att arbetet blir roligt. Och så är det för mig då jag tillträder som ordförande i Geoforum Sverige. En fantastisk styrelse med mycket kompetenta och trevliga människor från många spännande verksamheter. Och dessutom, Susanne och Lisa som gör ett fantastiskt jobb i kansliet.

Ska bli jättekul att jobba med er!

Eric Jeansson
Ordförande Geoforum Sverige