Digitalisering
Välkommet uppdrag till Lantmäteriet

Lantmäteriet får i uppdrag av regeringen att verka för att utveckla digitala lösningar för plan- och byggprocessen. Uppdraget ska ske i nära samarbete med Boverket. Uppdraget från regeringen syftar till att ge kommuner, byggherrar, företag och andra intressenter tillgång till en samordnad digital samhällsbyggnadsprocess. ULI Geoforum är mycket positiva och kommenterar beslutet här.

– Sverige behöver en effektivare plan- och byggprocess. På 1970-talet påbörjades uppbyggnad av databaser med uppgifter om markanvändning och fastigheter. Digitaliseringen möjliggör nu nästa stora steg – en helt sammanhållen digital process för att skapa byggrätter och för att kunna öka takten i bostadsbyggandet. För våra medlemmar som jobbar med geodata och geografisk informationsteknik innebär regeringens besked idag om samordnad digital samhällsbyggnadsprocess att nya möjligheter ges att vara med och bidra till tillväxt genom effektivare byggprocesser vad gäller bostäder och infrastruktur, säger Lennart Sjögren, t f styrelseordförande i ULI Geoforum, branschorganisation för geodataområdet.

Det finns en förväntan i samhället att offentlig information är tillgänglig och processer är designade så att man som kund interaktivt kan medverka till att arbetet går framåt. Internet och digitaliseringen har möjliggjort detta inom många områden. Den förväntan finns också i samhällsbyggnadsprocessen och nu är tiden mogen.

ULI Geoforums medlemmar är redo. Susanne Nellemann Ek, vd och kanslichef för ULI Geoforum kommenterar dagens besked:

– Tydlighet om att vi behöver en samordnad och digital samhällsbyggnadsprocess är mycket positivt. Tekniken finns och det är fullt möjligt att åstadkomma både en digitaliserad process, men även automatiserade beslut. Arbetet kommer att ta tid och det krävs en strategi och målmedvetenhet som sträcker sig över flera mandatperioder. Vi ser fram emot att för våra medlemmars räkning föra dialog med regeringskansliet framöver. Vår bransch är lösningsorienterad. Vi ser flera viktiga knäckfrågor som är kritiska för att nå framgång. Några områden är:

  • investering i standardisering – en viktig förutsättning för obrutna informationsflöden samt öppning av datakällor
  • investering i kvalitetssäkring av geodataunderlag
  • arbete med att undanröja lagmässiga hinder för digitalisering.