Uppskattad mötesplats om öppen källkod inom GIS

Den 26-27 maj hölls ULI Geoforums och nätverket OSGeo Nordics konferens Open Source GIS Sweden 2015 på Telefonplan i Stockholm. Den uppskattade årliga mötesplatsen samlade i år 56 deltagare. Vi frågade några av dem vad de tyckte om dagarna.

Hur tycker du att konferensen har varit?

osgs2015-nina-barclay 

Nina Barclay, kart- och GIS-ingenjör, Knivsta kommun:

– Det är första gången jag är här och det har varit jätteintressant. Det har varit bra att få ta del av exempel hämtade ur verkligheten, exempelvis hur olika kommuner jobbat med olika typer av lösningar. Fokuseringen på kommuner har varit intressant.

osgs2015-anders-erlandsson

Anders Erlandsson, systemförvaltare, Sundsvalls kommun:

– Det har varit intressant. Jag kommer från en kommun och jobbar med webbkartor. Särskilt intressant var ett seminarium igår om PostGIS-databasutveckling, det var kul att få inblick i det. Man känner också igen en del deltagare sedan tidigare, det är bra att få en dialog och se vad som är på gång. Jag tycker också att det är lagom storlek på konferensen vilket gör att man hinner prata med många.

osgs2015-marie-nilsson

Marie Nilsson, GIS-strateg, Gävle kommun:

– Det bästa är att nätverka med varandra och höra att vi har ungefär samma tankar. Det ger förutsättningar för att kunna samverka på djupare plan. Det är bra att konferensen har ett ämne, open source, som gemensam infallsvinkel.

osgs2015-caspar-behrendt-remi-puig

Caspar Behrendt, journalist, och Remi Puig, webbprogrammerare, från Fria tidningar:

– Vi byggde upp ett webbläsartillägg till Chrome som visar data om samhället och miljön runt bostäder som ligger ute på Hemnet. Det webbläsartillägget har vi visat upp här i en presentation idag. Det som är bra med open source är att alla kan bidra jämfört med när det är stängd kod, då missar man mycket kreativitet, säger Caspar.

– Open source gör att tekniken inte är något som är otillgängligt utan med open source kan man kan prova och se själv, säger Remi.

osgs2015-jonas-pihlquist

Jonas Pihlquist, nätdesigner för fibernät, Rala AB:

– Det har varit bra, vi jobbar med fibernät och utbyggnad av fibernät och vi använder GIS när vi gör förstudier, exempelvis för fibernät på landsbygden. Vi har inte jobbat med så mycket open source tidigare men vi jobbar med QGIS. Det bästa hittills är de praktiska tipsen och den praktiska workshoppen som var idag (onsdag). Sen är det också intressant att höra andras perspektiv på saker, speciellt kommuner, som vi jobbar mycket med.

osgs2015-ammar-shaarbaf

Ammar Shaarbaf, databasadministratör, Värmdö kommun:

– Den är jättebra och det har varit många intressanta föredrag. Workshoppen som var idag om QGIS var bäst. Den var praktiskt inriktad och man fick "learning by doing". Det är svårt att säga något om framtiden för open source, vi är två av tio i min kommun som använder oss av det idag.
 

Alla deltagare fick också en utvärderingsenkät om konferensen, och drygt hälften svarade. 63 procent gav OSGS 2015 betyget 4 eller 5 på en femgradig skala (ULI Geoforums målsättning är att denna siffra ska vara 80 procent).