mätningstekniker utbildning
Ny yrkeshögskoleutbildning ger branschen rätt kompetens

Det finns för närvarande åtta yrkeshögskoleutbildningar inom GIS och mätning. I höstas startade yrkeshögskoleutbildningen Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg. Arbetsmarknaden för mätningstekniker är god och studenter från denna utbildning är eftertraktade.

Den goda tillgången till mätinstrument ger studenterna möjlighet till praktisk träning varje vecka. Det är unikt enligt utbildningsledaren Melisa Avdagic.

– På många andra motsvarande utbildningar i landet får studenterna bara använda mätinstrument en eller två gånger per termin. Hos oss blir utbildningen mer praktisk och de företag som tagit emot våra studenter på LIA (Lärande i Arbete) har varit imponerade av deras kunskaper, säger Melisa Avdagic som är utbildningsledare på Plushögskolan i Göteborg, där Teknikhögskolan ingår.

Mätningstekniker jobbar med mätningar i många olika sammanhang. Om ett nytt bostadsområde eller en ny väg ska byggas är det mätningsteknikernas uppgift att ta fram underlag för kartor, för att nämna ett exempel. Mätningstekniker använder avancerade digitala instrument och de mäter både optiskt och med hjälp av satelliter.

Mängder av jobb

Arbetsmarknaden för den som väljer att utbilda sig till Geodetisk mätningstekniker är god.

– Vi vet att det inom några år kommer att saknas många mätningstekniker, inte minst i Göteborg där det byggs väldigt mycket. Kompetensen är oerhört eftertraktad och vi kan inte utbilda så många som krävs för att täcka behovet, säger Melisa Avdagic.

Branschen formar utbildningen

Precis som på övriga YH-utbildningar är det branschen som är med och formar innehållet. I utbildningens ledningsgrupp sitter representanter för bland annat Metria och byggföretaget NCC.

– Sen har vi samarbeten med en rad företag när det gäller studenternas LIA, som ÅF, Teodoliten, Sweco, Veidekke och Serneke. Vi har också studenter som har gjort sin praktik på kommunen. Gemensamt i den återkoppling vi får är att de är imponerade av våra studenters kunskaper trots att de bara läst ett år, och det beror nog på att vi har mycket fokus på praktisk tillämpning och bra föreläsare från branschen, säger Melisa Avdagic.

Bytte karriär

Sara Strandberg är en av studenterna som ingår i utbildningens första årskull. Hon har nyligen avslutat sin första LIA-period som hon gjorde på Kungsbacka kommun.

– Jag hade jobbat inom handel i många år och kände att det var dags att göra något nytt. Min svärfar hade precis gått i pension från sitt jobb som förrättningslantmätare och jag tyckte att hans jobb lät väldigt roligt, men jag ville inte tillbringa för många timmar framför datorn. Därför sökte jag till Geodetisk mätningstekniker, berättar hon.

– Mina förväntningar på utbildningen var höga och jag kan inte säga annat än att den överträffat mina förväntningar på många plan. Att få ha engagerade konsulter som lär ut allt de kan är fantastiskt. Mätning, och att kunna rita upp den inmätta datan i datorprogram, var en stor del av utbildningen i början och det är unikt att man får mäta så mycket på skolan innan man kommer ut på LIA.

Med i ledningsgruppen

Sara Strandberg blev dessutom tillfrågad om att sitta med som klassrepresentant i ledningsgruppen, ett uppdrag hon snabbt tackade ja till.

– Det har varit jättebra. Jag har fått insyn i hur arbetsmarknaden ser ut och jag får möjligheten att påverka utbildningens utveckling.

På sin praktikplats i Kungsbacka kommun har hon haft varierande arbetsuppgifter. Ledningsmätning, mätning på byggen och utsättning av hus.

– Från första dagen har jag varit framåt och visat att jag vill lära mig, och det ger resultat. Arbetsgruppen var positiv till att jag kunde mätning och instrumentkunskap så pass bra redan innan jag kom till dem. Det är unikt för den här utbildningen om man jämför med liknande utbildningar i landet. Nu ska jag sommarjobba på Kungsbacka kommun och det är en härlig upplevelse att ha hittat helt rätt yrke, säger hon.