Panelsamtal om kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning i geodatabranschen

ULI Geoforum arrangerade workshoppen Kompetensförsörjning inom geografisk IT på Kartdagarna 2016. Inför workshoppen skickade vi ut ett pressmeddelande om kompetensbristen inom geografisk IT. Workshoppen bjöd på flera intressanta presentationer som du kan ta del av i efterhand, till exempel om öppna nätutbildningar och en undersökning om kompetenskrav.

Resultat från undersökning om kompetenskrav

På workshoppen presenterades resultatet från Högskolan i Gävles undersökning om branschens kompetenskrav inom geodataområdet. ULI Geoforum bidrog i arbetet med undersökningen och skickade ut webbenkäten till arbetsgivare i branschen. I Anders Brandts presentation kan du exempelvis se vilka kompetenser som är eftertraktade.

Öppna utbildningar

Alastair Creelman, specialist e-lärande på Linnéuniversitetet, höll en inspirerande presentation över videolänk, via Adobe Connect som han använder till vardags för distansundervisning. Alastair pratade om det enorma utbudet av kostnadsfria kurser på nätet och det nya sättet att lära

Diskussion

Under workshoppens andra halva hölls ett panelsamtal och gruppdiskussioner. I panelen deltog Anders Brandt, lektor på Högskolan i Gävle; Alastair Creelman, specialist e-lärande på Linnéuniversitetet; Anna Jensen, professor på KTH; Lennart Sjögren, tf ordförande för ULI Geoforum samt Karin Åkerman, Myndigheten för yrkeshögskolan.

Moderatorer var Susanne Nellemann Ek, vd och kanslichef på ULI Geoforum, och Eva Nord, regional geodatasamordnare på Lantmäteriet och styrelsemedlem i ULI Geoforum.

Här kan du ta del av alla presentationer på workshoppen.