Jublande barn vid dator
Geoskolan ger eleverna tillgång till GIS och geodata

Nyligen avslutades det Vinnova-finansierade projektet Geoskolan, som letts av Lantmäteriet i samarbete med bland andra Stockholms Universitet, SGU och SCB. Målet med projektet har varit att göra geografiska data lättillgängliga för lärare och elever, för att utveckla elevernas kunskap om GIS och geodata.

Geoskolan är en digital lärresurs som ger åtkomst till geografisk information baserad på interaktiva kartmiljöer och med färdiga lektionsförslag.

Geoskolan har testats fram och utvecklats i samverkan mellan myndigheter, kommuner och pedagoger med syfte att öppna upp den stora skatt av kartor, statistik och annan geografisk information som finns hos det offentliga Sverige. Västerås stad och Gävle kommun var kommunpiloter i projektet.

Johanna Fröjdenlund vid Lantmäteriet har varit ansvarig för projektet. Hon och hennes projektkollegor har fått överväldigande positiv respons från både lärare och elever.

– Många hör av sig och säger att Geoskolan är väldigt konkret och att behovet av en digital miljö med tillgång till myndigheters kartor och som inte kräver särskilda programvaror eller särskilda förkunskaper är efterlängtat. Möjligheten att använda myndigheters digitala kartor har varit begränsade. Det står också tydligt i kursmålen för Geografi i gymnasiet att eleverna ska jobba med analys av rumsliga data och GIS, säger Johanna Fröjdenlund.

I samband med projektslutet konstaterades att resultatet av projektet, en första version av Geoskolan, var både fungerande – förvisso med massor av återstående utvecklingspotential men i körbart skick och användbar. Med utgångspunkt i sitt arbete med ökad och breddad användning av geodata beslutade Lantmäteriet att driva Geoskolan vidare och fortsätta utveckling och spridning. På geoskolan.se utvecklas nu en kontaktpunkt med information och smakprov på Geoskolan och parallellt erbjuds lärare introduktion för användning i Geoskolan.

Nyfiken på mer? Följ arbetet på geoskolan.se!

Du kan också delta i ett webbinarium om Geoskolan, som arrangeras av Lantmäteriet den 17 mars.

Läs en längre artikel om Geoskolan i EdTech Sweden  en blogg om svensk utbildningsinnovation.