Högskolan i Gävle Campus
Högskolan i Gävle startar masterprogram i GIS

Högskolan i Gävle (HiG) ansökte i september om medel till ett internationellt masterprogram i geografisk informationsvetenskap hos KK-stiftelsen. Nu har KK-stiftelsen beviljat 1.4 miljoner för utveckling av den nya utbildningen. ULI Geoforum gav sitt stöd till ansökan och är givetvis mycket glada att masterprogrammet kan startas. Det behövs fler personer med högkvalitativ utbildning inom geografisk IT i Sverige!

HiGs masterutbildning blir Sveriges andra masterprogram i geografisk informationsvetenskap. Sedan tidigare finns ett masterprogram på Lunds universitet.

– Det är en satsning som ligger helt rätt i tiden. Vi ska digitalisera arbetsprocesser och GIS är en viktig ingrediens. Vi behöver utbildade på masternivå som kan att utveckla system och leda förändringsarbetet. ULI Geoforum arbetar aktivt med att stötta högskolor att etablera masternivå inom både GIS och mätning. Det är en viktig del i Sveriges innovationssatsning att effektivisera och åstadkomma obrutna infoflöden i samhällsbyggandet, säger ULI Geoforums vd/kanslichef Susanne Nellemann Ek.

Masterutbildningen planeras starta hösten 2017. ULI Geoforum kommer att bidra genom att i att knyta ett ännu större antal branschrepresentanter till utvecklingsarbetet.

KK-stiftelsens bedömargrupp motiverar det positiva beslutet så här:

"Projektet syftar till att utveckla en internationell masterutbildning inom geospatial infromationsvetenskap. Utbildningen länkar ihop de redan starka miljöerna på grund- respektive forskarnivå på Högskolan i Gävle. Den planerade utbidningen har stark förankring och stöd både inom högskola och i det omgivande arbetslivet, med bred och expanderande arbetsmarknad för utexaminerade. Planen för projektet är bra och man har en genomtänkt riskbedömning. Sannolikheten att projektet lyckas är mycket god. Arbetsmarknaden bedöms vara god för utexaminerade."

Läs mer om masterutbildningen

Se även masterprogrammets projektplan.