Skog angripen av granbarkborre, foto från ovan
Hack for Sweden 365 – rädda vår skog 21–22 november!

Är du naturintresserad? Gillar du teknik och att tänka nytt? Vill använda öppna data? Anmälan har nu öppnat till Hack for Sweden 365s digitala hackaton den 21–22 november, och platserna är begränsade. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU står för utmaningen och data. De utmanar hackare att hitta lösningar med hjälp av analyser med satellitdata, kartor och skogsdata.

Idag, den 6 november, öppnade anmälan till höstens digitala hackaton inom Hack for Sweden 365 helgen den 21–22 november. I Hack for Swedens nya koncept hackar du på en i förväg definierad samhällsutmaning. Vinnaren har efteråt chans att göra verklighet av sin lösning.

Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU utmanar

Tre myndigheter med fokus på natur och teknik – Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) – utmanar hackare att hitta lösningar med hjälp av analyser med bland annat satellitdata. Allt för att förenkla för markägaren att rädda sin skog.

Så varför har dessa tre myndigheter gått ihop om en utmaning i detta hackaton?

– Rymdstyrelsen har tidigare deltagit i Hack for Sweden och intresset för rymddata har visat sig vara stort. Tidigare har det dock inte funnits en tydlig utmaning kopplad till rymddata och en dedikerad plattform för att analysera denna data. Nu finns både den tydliga utmaningen och plattformen som möjliggör analysen av data, vilket innebär att förutsättningarna är goda för att kunna arbeta fram en spännande lösning på en stor utmaning, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

– Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU samarbetar sedan länge kring öppna data som lämpar sig väl för Hack for Sweden 365, säger Anna Lundhagen, vicerektor för Samverkan och miljöanalys på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Skogsdatalabbet som vi driver tillsammans med SLU är byggt för att stödja den här typen av innovation. Efter hacket hoppas vi att det är fler som fått upp intresset och ägnar sig åt teknik som stödjer gröna näringar och hållbar utveckling. Möjligheterna är näst intill oändliga och det händer mycket intressant på tekniksidan, säger Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.

Och hur skapas goda förutsättningar för de tävlande att ta sin idé vidare?

– Behovsägarna kan dels ge deltagarna en djupare förståelse för det underliggande behovet som man vill ha en lösning på, dels bidra till ett ökat engagemang både före, under och efter genomförd tävling. Att Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU går ihop om en utmaning är ett bra exempel på hur vi vill jobba i det nya konceptet framöver, säger Anna Eriksson, generaldirektör för DIGG och uppdragsgivare för Hack for Sweden inom DIGG.

Förhindra insektsskador och skogsdöd

Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLUs utmaning handlar om att förhindra insektsskador och skogsdöd. Insekten granbarkborre orsakar massdöd i våra granskogar. Skadorna är mycket mer omfattande än skogsbränderna den varma sommaren 2018. Så hur kan vi använda tillgängliga satellitbilder, kartor och skogsdata så att markägare enkelt kan följa hur skogen mår?

Som deltagare i detta hackaton kan du använda myndigheternas geografiska data och analysfunktioner via öppna API:er. Där får du tillgång till både satellitbilder och analyser av dessa bilder. Du får också tillgång till skogliga grunddata som innehåller skattningar av exempelvis virkesvolymer.

På hackatonet den 21 november berättar Skogsstyrelsen mer om utmaningen och om övriga tävlingsförutsättningar.

Anmälan till hacket

Anmälan är nu öppen men platserna begränsade. Tävlingen är endast öppen för privatpersoner – inte för företag. Max tio lag med 4–6 personer i varje lag kan tävla i detta pilot-hackaton. Så snart platserna är fyllda stängs anmälan.

Final den 5-6 december

Tre finalister från deltävlingen 21–22 november går vidare till den digitala finalen som kommer att genomföras den 5–6 december 2020. Boka redan idag in finalen. 

Läs mer om utmaningen och anmäl dig här 

 

Hack for Sweden 365 – ett brett samarbete

Hack for Sweden 365 samlar många krafter från det offentliga. Medarrangörer vid sidan av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning som driver initiativet är Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), eHälsomyndigheten, Lunds kommun, Rymdstyrelsen, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statistiska centralbyrån (SCB), Upphandlingsmyndigheten och Vetenskapsrådet. I samverkansgruppen ingår Internetstiftelsen, Livsmedelsverket, Riksarkivet, Västra Götalandsregionen och Vinnova