Händer som ramar in vy av stad
VR och AR möjliggör samarbete

Projektet Simultaneous remote co-design networks syfte är att skapa ett system som låter användare uppleva planerade stadsmiljöer och samarbeta med hjälp av Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR). Projektet är ett av 16 som har fått finansiering i Smart Built Environments sjunde utlysning.

I utlysning 7 från Smart Built Environment är det totalt 16 projekt som fått finansiering. Utlysningen riktar sig till projekt som jobbar för fortsatt digitalisering och industrialisering för ett hållbart samhälle. Projektet, som drivs av Lindholmen Science Park, är ett av de 16 och får vara med och dela på totalt 37 miljoner kronor i finansiering.

Den huvudsakliga målgruppen för projektet är fastighetsutvecklare. Därför fokuserar projektet på att öka effektiviteten och kvaliteten i dialogen mellan beställare och andra intressenter. Projektet kommer också möjliggöra engagemang från ett antal andra intressenter i stadsutvecklingsprocessen. Bland annat genom olika tekniska lösningar.

Projektet kommer leda till ett system för distanssamarbete. Det kommer också resultera i två noder i ett nationellt visualiseringsnätverk för stadsplanering. Utöver det kommer det också resultera i arbetsprocesser för användning av systemet i olika steg av dialog i byggprocessen. Projektet kommer ge användaren möjlighet att via AR uppleva det planerade byggprojektet på byggplatsen, som virtuell 3D-bild eller som klassisk fysisk 3D-modell.

Allt fler offentliga aktörer i Sverige tar initiativ för att göra data öppna. Därför ser Lindholmen Science Park att nätverket och konceptet har bra förutsättningar att växa. Målet är att skapa nya sätt att använda sig av digitalisering och att förbättra och effektivisera stadsbyggnadsprocessen.

Läs mer om projektet

Läs mer om utlysning 7