Ding Ma, Högskolan i Gävle
Lantmäteriet får i uppdrag att laserskanna Sveriges skogsmark

Lantmäteriet har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en nationell laserskanning av skog i Sverige. Laserskanningen och kartläggningen av skogsmark kommer att omfatta 75 procent av Sveriges yta.

Mer än halva Sveriges yta är täckt av skog och skogsnäringen är beroende av att ha tillgång till uppdaterade laserdata för att kunna utföra högkvalitativa skattningar av timmervolym, tillväxt och andra parametrar som är nödvändiga för att man ska kunna hantera och utveckla den svenska skogen.

Europas största kartläggningsprojekt

Detta omfattande kartläggningsprojekt blir det största i sitt slag i Europa. Projektet har kommit till stånd efter krav från skogsnäringen, som efterfrågar uppdaterade laserdata till stöd för ledning och planering.

– Vi måste få en uppdaterad bild av exakt hur den svenska skogen och skogsmarken ser ut, därför är den här laserskanningen viktig, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande från regeringen.

Laserskanningen ger stor samhällsnytta

I uppdraget till Lantmäteriet ingår laserskanning, lagring och tillhandahållande av laserdata. Resultatet ska kunna ligga till grund för öppna och avgiftsfria digitala kunskapsunderlag av skogliga grunddata. Uppdraget ska bidra till bättre effektivitet både vad gäller produktion och miljöhänsyn inom skogsbruket.

Skanningen sker regelbundet och efter ungefär sju år ska samma område skannas igen. Laserskanningen kommer att genomföras med dubbelt så hög upplösning jämfört med skanningen för den nationella höjdmodellen.

– Vi påbörjar arbetet direkt och har en plan färdig för hur skanningen ska gå till. Med de resurser vi nu fått kommer det att ta ungefär sju år att skanna Sveriges skogar, säger Jens Rågvall, sektionschef för flygfotografering och laserskanning på Lantmäteriet.

Stort projekt, stora utmaningar

COWI, som är ny medlem i Geoforum Sverige, fick nyligen uppdraget att utföra laserskanning och kartläggning av skog från Lantmäteriet. De beskriver en utmaning som finns i projektet.

 – Bland länder i Europa utmärker sig Sverige eftersom landet sträcker sig så långt norrut och avstånden är stora. I norra Sverige ligger flygplatserna långt ifrån varandra och hårt väder kan påverka sensorerna vi laserskannar med, säger Steen Davidsen, marknadsdirektör för Mapping & Surveying på COWI.

Läs mer om uppdraget om nationell laserskanning hos Lantmäteriet