Viable Cites
Aktuella utlysningar för geodataområdet

I höst finns det flera utlysningar inom samhällsbyggnadsområdet som är relevanta för geodatabranschen. Bakom tre av dessa står de strategiska innovationsprogrammen Smart Built Environment och Viable Cities (tidigare namn var Smarta och hållbara städer) samt forskningsrådet Formas.

Forskning för en social bostadspolitik

Den 9 oktober öppnades Formas utlysning "Forskning för en social bostadspolitik". Det är den första utlysningen inom det tioåriga Nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Utlysningen omfattar 80 miljoner kronor under åren 2018-2020. Forskare uppmuntras att engagera medborgare, organisationer, kommuner, företag med flera att delta i forskningsarbetet.

Geografiska analyser för att se till exempelvis socioekonomisk segregation är något som behövs i forskningen.

Utlysningen stänger den 16 januari 2018. Två dialogmöten och "match making" planeras. Första dialogmötet är 18 oktober i Uppsala

Läs mer om utlysningen på formas.se

Energi- och klimatomställning för livskraftiga städer

Snart öppnar den första utlysningen inom Viable Cities: Energi- och klimatomställning för livskraftiga städer. Det handlar till exempel om mobilitet och tillgänglighet. Informationsmöten om utlysningen hålls i fyra olika städer under oktober och november. 

Det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities (tidigare Smarta och hållbara städer) är en långsiktig satsning för att göra smarta städer till en central lösning i omställningen till ett hållbart samhälle. Programmet omfattar 960 miljoner kronor fördelat över tolv år. KTH leder programmet och samlar ett 50-tal aktörer från flera olika områden.

Läs mer om utlysningen på viablecities.com

Datafrågor och roller i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocesser

Inom Smart Built Environment är en utlysning med 10 miljoner kronor i potten öppen. Utlysningen består av två delar, en med fokus på livscykelperspektivet i samhällsbyggnadsprocesser och en om juridiska och organisatoriska förutsättningar för en digital omvandling av samhällsbyggandet. Utlysningen stänger den 24 oktober. 

– Vi välkomnar såväl mindre studier, kartläggningar och synteser som större studier, piloter eller demonstrationer, säger Amy Rader Olsson, programchef för Smart Built Environment.

Läs mer om utlysning 4 på smartbuilt.se