Smart built environment – smart planerings- och byggprocess
Sök medel för att arbeta smartare inom planering och bygglov!

Smart Built Environments tredje utlysning för digitalt samhällsbyggande är öppen fram till 4 april. Ni som till exempel jobbar med nya verktyg och metoder inom planering och bygglov samt medborgardialog kan söka medel till projekt. Utlysningen riktar sig till både näringsliv och offentlig sektor, men särskilt IT-företag uppmanas att söka.

Utlysningen Digitalt samhällsbyggande med innovationskraft omfattar 7,7 miljoner kronor, med krav på 50-procentig samfinansiering från de sökande organisationerna. 

– Vi söker efter initiativ som har identifierat både problem och möjligheter inom samhällsbyggandet. Det kan till exempel vara innovationer som nya verktyg och metoder inom bygglovshantering eller planarbete. Det kan även vara nya visuella metoder för att tidigt involvera medborgarna i arbetet med en ny detalj- eller översiktsplan. Vi hoppas vidga kretsen av sökande och locka till exempel IT-företag, säger Amy Rader Olsson, programchef för Smart Built Environment.

Utlysning är till för att stimulera till innovativa digitala lösningar och nya tankebanor inom såväl industriella processer som inom den offentliga verksamheten och myndighetsprocesserna.
Resultaten förväntas komma i praktisk tillämpning inom tre till fem år.

– Digitaliseringen av samhällsbyggandet är inne i en intensiv fas. Det behövs innovationer där digitaliseringen kan stödja industrialiseringen. Och det behövs infrastruktur med utvecklade standarder och metoder med praktisk tillämpning för både näringslivet och offentliga aktörer, säger Amy Rader Olsson.

Energimyndigheten, Formas och Vinnova finansierar gemensamt det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment.

Läs mer om utlysningen och ansök på formas.se