Smart built environment - smart planerings- och byggprocess
Intressanta testbäddar inom planering och byggande med geodata

I innovationsprogrammet Smart Built Environment pågår nu flera intressanta projekt inom fokusområde Innovationslabb, som rör geodataområdet. Det handlar bland annat om testbäddar för ekosystemtjänster och digitalisering av plan- och byggprocesser samt ett projekt för att ta fram en nationell testbäddsportal.

Testbäddar är fysiska eller virtuella miljöer där företag, akademi och andra organisationer ska kunna samverka vid utveckling, test och införande av nya produkter, tjänster, processer eller organisatoriska lösningar.

Några projekt som är särskilt intressanta för geodatabranschen är:

Testbäddsportalen – ett strategiskt projekt som ska ta fram en nationell testbäddsportal. Lantmäteriet är en av flera aktörer som är engagerade.

Testbädd steg 2: Smarta plan-, bygg- och förvaltningsprocesser över hela livscykeln – ett projekt som ska utveckla en testmiljö för digitalisering av myndigheters och näringslivets plan- och byggprocesser. Integration mellan BIM och GIS är ett av målen.

Testbädd steg 2: GeoEkoKalkyl för byggbarhet och ekosystemtjänster – ett projekt som ska utveckla en virtuell testbädd i form av ett GIS-baserat verktyg (GeoEkoKalkyl) för att identifiera, dokumentera och visualisera betydelsen av ekosystemtjänster och byggkostnader vid exploatering av mark.

Här hittar du alla projekt