Drönare över bro
Testbädd för miljöövervakning med drönare

Vinnova har beviljat 8 miljoner kronor till ett projekt för att etablera en testbädd i Västervik för drönare/UAS inom miljöteknikområdet. Projektet leds av SICS East i Linköping med medverkan av bland andra Naturvårdsverket, SLU och Västerviks kommun. Målet är etablera ett område där företag, myndigheter och andra organisationer på ett säkert sätt kan bedriva utveckling, test, utbildning och demonstrationer av hur drönare kan användas för att effektivisera jordbruk och miljöarbete.

Drönare kan exempelvis användas för att övervaka jord- och skogsarealer och på så sätt minska behovet av insatser i form av näringsämnen och bekämpningskemikalier, genom att tidigt upptäcka skador och angrepp. Man kan också mäta näringsinnehåll och gifter i marken, följa grödans utveckling samt beräkna bärighet vid markbearbetning, sådd och skörd. Tidigare forskning har visat på stora miljömässiga vinster med precisionsodling understödd av informationsteknologi som drönare och tillhörande system (UAS, Unmanned Aerial Systems).

Denna möjlighet att studera samtliga aspekter av UAS i samverkan mellan intressenter öppnar för ett starkt profilområde inom teknik och tjänster för Sverige. Det behövs en arena där de olika intressenterna kan mötas och få förståelse för möjligheter och problem med teknologin.

Testbäddens läge med tillgång till alla terrängtyper utom fjällterräng kommer sannolikt att locka företag från hela Europa då luftrumssituationen i Europa inte tillåter liknande testområden.

Projektet leds av SICS East AB, en del av RISE (Research Institutes of Sweden). Andra projektintressenter är:

UMS Skeldar
Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
CybAero AB
Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI)
Nilsson Drones
Naturvårdsverket
Sparv Embedded AB
Vreta Kluster
DSG/North Star Tech
Lovanggruppen AB
Wabema AB
Calluna AB
Linköpings Universitet
Nordkalk AB
Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI)
Lantbrukarnas Riksförbund
Mjärdevi Science Park
Grönovation
Bombardier
Landstinget Östergötland
IBM
Västerviks Kommun
Combitech
Transportstyrelsen
Termisk Systemteknik AB
Aerospace Cluster Sweden