Labb öppna geodata för innvation
Labb med öppna geodata för innovation

Innovationsmyndigheten Vinnova satsar nu på datadrivna labb som ökar möjligheterna för företag och andra organisationer att använda data för att ta fram nya innovationer. Bland dem finns Regionförbundet Västerbottens labb för datadrivna produkter/tjänster för hållbara städer, ett datadrivet labb och digital plattform för skogliga data vid SLU och ett innovationslabb för samhällsbyggnad som Lantmäteriet står bakom.

Möjligheterna att använda data blir allt viktigare för företag och offentliga aktörer som utvecklar innovationer, en utveckling som kallas datadriven innovation. Genom att öka tillgången till data och skapa effektiva metoder och verktyg för användning av data kan nya varor och tjänster skapas.

– Den snabba digitaliseringen innebär att även innovationer blir mer digitala. Vi vill etablera data som en avgörande del av den moderna infrastrukturen, som räls och vägar en gång fungerade. Många aktörer är duktiga på att samla information, men värdet av data uppstår först när den används och på det området behöver vi bli bättre i Sverige, säger Erik Borälv, handläggare på Vinnova.

Projekten ska etablera nya datadrivna labb som ökar den nationella kapaciteten att använda data i innovationer. Sex projekt får dela på 10 miljoner kronor över två år:

  • Ladds - labb för det datadrivna samhället, Regionförbundet Västerbottens län, 1,3 miljoner
  • Darwin+, Energiforsk AB, 200 000
  • xKRP - Community Experience Data Lab Kronoparken, Sveriges tekniska forskningsinstitut AB, SP ServiceLabs, 2,4 miljoner
  • Datadrivet skogligt labb vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, 1,3 miljoner
  • Datadrivet labb på ICE (D-ICE), SICS North Swedish ICT AB, 1,4 miljoner
  • Innovationslabb, Lantmäteriet, 3 miljoner

Ladds för att skapa hållbar tillväxt

Ladds– labb för det datadrivna samhället som regionförbundet Västerbotten arbetar med har det huvudsakliga syfte att skapa hållbar tillväxt genom datadrivna produkter/tjänster som stödjer ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara städer och ett lika hållbart omland. Några effekter som man hoppas få se är att labbet ska ha ett innovationsarbete och att detta arbete ska sprida sig nationellt och internationellt. Att man ska bygga kunskap kring datadriven innovation är även det en effekt man hoppas kunna se.

Skogslabb ökar användning av geodata

Datadrivet skogslabb som SLU arbetar med är byggt runt data från skogen, så kallade skogliga grunddata insamlade från hela Sverige. Den data som samlats in ska ligga till grund för arbete med bland annat fjärranalysdata och samarbeten med fältdata. Det handlar bland annat om att sprida kunskap om ny digital teknik för avbildning, modellering och visualisering av skogsresurser.

Labb för innovativt samhällsbyggande

Inom ramen för regeringsuppdraget Digitalt först – för en smartare samhällsbyggnadsprocess ska Lantmäteriet bygga upp ett innovationslabb med fokus på lärande och erfarenhetsutbyte. Labbet ska fungera som en arena för det innovativa skapandet; det är ett öppet labb där användare och aktörer ska kunna dra nytta av data och ta hjälp av varandra i skapandet av tjänster och produkter.

Främst handlar labbet om att tillgängliggöra mer användbara data inom samhällsbyggnadsområdet. Men det handlar också om möjliggörande av dataomsättning och nyttohemtagningen för labbet. Man kommer att arbeta med visualiseringar och konceptuellt visa på potentiella vinster med exempelvis 3D, standarder eller gemensam infrastruktur. Läs mer om innovationslabbet i en delrapport om Digitalt först.

Läs mer om alla labb