Smart built environment, informationsflöde i samhällsbyggnadsprocessen
ULI Geoforum programpart i Smart Built Environment

Smart Built Environment är ett strategiskt innovationsprogram för att få fram mer hållbara och integrerade sätt att bygga. Det unika med detta program är integrationen mellan BIM, GIS och industriella processer, som ökar potentialen att ta tillvara digitaliseringens alla möjligheter. ULI Geoforum stödjer programmet och har gått in som programpart. Här kan du läsa om det senaste från programmet.

Som programpart har ULI Geoforum möjlighet att påverka programmets strategiska inriktning, de strategiska projekten och inriktning på utlysningar. Vi håller våra medlemmar uppdaterade och förmedlar kontakter för de som vill engagera sig.

Aktuellt just nu inom projektet är att

  • Smart Built Environments forskningsplattform och två strategiska projekt inom standardisering har startats
  • en ny utlysning öppnar i februari
  • Smart Built Environment håller sin första stämma och konferens den 26 oktober.

Forskningsplattform

Smart Built Environment har startat en forskningsplattform som innehåller tre delar:

  • Mätmetoder och återkommande mätningar av programmets effekter
  • Akademiska kurser för doktorander och för näringslivet
  • Strategiska forskningsprojekt inom några utpekade områden.

Strategiska projekt för effektiva informationsflöden

Projektet ”Nationella riktlinjer för BIM” startar nu i oktober med Rogier Jongeling från Plan B och BIM Alliance som projektledare. Projektet pekades ut som ett av de viktigaste standardiseringsprojekten i den utredning som gjordes av BIM Alliance för några år sedan.

ULI Geoforums ordförande Elisabeth Argus, som är stadsingenjör på Stockholms stad, har fått uppdraget att leda standardiseringsprojektet ”Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov”.

Vill du engagera dig kontakta oss.

Ny utlysning i februari

Före sommaren blev det klart att 14 projekt beviljades i de två första utlysningarna i programmet inom områdena Testbäddar och verifieringsprojekt och Digitala affärsmodeller. Här hittar du kort information om de beviljade projekten.

Projekten inom Testbäddar har fått en mindre summa för att arbeta vidare mot ett steg två, där de får möjlighet att söka ytterligare pengar till uppbyggnad och realisering av testbäddar. De ansökningarna ska vara inne den 25 oktober och kommer att bedömas och beslutas i november.

Nästa utlysning kommer att öppna i februari 2017. Inriktningen för den blir bred och kommer att omfatta ”Innovationer inom digitalisering och industrialisering”.

Projektresultat

Två av de förstudieprojekt som startades 2015 är nu klara och avrapporterade: Strategi för 3D-geodata och Kartläggning av industriella processer. Rapporterna når du via länkarna ovan.

Mer om Smart Built Environment

Smart Built Environment samordnas av IQ Samhällsbyggnad. Bakom innovationsprogrammet står omkring 30 företag och organisationer i samhällsbyggnadssektorn, däribland ULI Geoforum.