satellit jorden
Rymdstyrelsen bygger webbplattform för fjärranalysdata

Rymdstyrelsen kommer att bygga en webbaserad plattform och arkiv för fjärranalysdata från EUs jordobservationsprogram Copernicus. Den nya plattformen och arkivet har fått namnet Swea – Swedish Earth data Access. Plattformen ska ge användare kontinuerlig tillgång till fjärranalysdata från satelliterna Sentinel-1, -2 och -3 över områden som är särskilt viktiga för svenska användare.

Dessutom kommer plattformen erbjuda möjlighet att ta fram mosaiker och tidsserier. Swea är tänkt att öppnas för allmänheten senast i oktober 2017. Det kommer att vara gratis för användare att hämta eller jobba med data i Swea. Användare kommer bland annat kunna ta del av optiska satellitbilder och radardata.

Säkra tillgången till svenska data

Det är idag möjligt att få tillgång till samma data via Esas webbplattform, dock endast i europeiskt referenssystem. I Swea kommer data kunna erbjudas i olika referenssystem. Esas dataplattform är hårt trafikerad och Swea ska därför säkra tillgången till data över områden som är särskilt viktiga för många svenska användare. Flera andra europeiska länder bygger liknande system.

Spacemetric AB är företaget som kommer att bygga plattformen. Upphandlingen blev klar i slutet av maj och kontraktet är värt 6 860 000 kronor.

Med Copernicus-programmet skapar EU och Esa en permanent infrastruktur för att säkra miljö- och klimatövervakningen, data som blir tillgänglig för alla. 

Läs mer om Copernicus