LTU forskare
Sensorsystem ska varna för översvämningar i Bangladesh

Varje år översvämmas nästan en femtedel av Bangladesh yta. Nu ska sensor- och kommunikationsteknik från Luleå tekniska universitet hjälpa myndigheter i Bangladesh att förutse och förebygga katastrofer till följd av översvämningar.

Forskare från Luleå tekniska universitet ska tillsammans med forskare vid University of Chittagong i Bangladesh skapa ett nytt integrerat system som kan uppskatta och analysera riskerna för översvämning.

Beslutsstödsystem med sensorer och GIS

Målet är att bygga en lösning som förutser och varnar för översvämningar med modern sensor- och kommunikationsteknik i kombination med ett beslutsstödsystem.

– Det systemet kommer i sin tur att bäddas in i ett geografiskt informationssystem för att utveckla ett stödsystem som genererar, visualiserar och analyserar sannolikhet, konsekvenser, risker och åtgärdsstrategier för översvämningar, förklarar Raihan Ul Islam, doktorand i distribuerade datorsystem.

Forskarna vid Luleå tekniska universitet arbetar med flera olika delar. De kommer bland annat att utveckla lösningar för kommunikation mellan sensorer, som mäter till exempel nederbörd, fuktighet och temperatur, och sina egna servrar. De försöker också hitta algoritmer för att detektera sensorer som skickar felaktigt data.

Tester av systemet i Sverige och Bangladesh

Systemet som forskarna tar fram kommer att testas skarpt i såväl Sverige som Bangladesh.

– I Sverige gör vi mätningar utmed Skellefteälven. I Bangladesh görs mätningar utmed en flod som heter Bakkhali som mynnar i havet nära semesterorten Cox’s Bazar. De båda installationerna har sitt eget beslutsstödsystem kopplat till sig med olika modeller aktiverade, säger Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem.

Projektet Rule-based decision support system for flood risk assessment by wireless sensor networks pågår under tre år och finansieras av Vetenskapsrådet.

Läs mer om forskningsprojektet