App som tillgängliggör skog och natur vinner Hack for Sweden

Den 23-34 oktober avgjordes Hack for Sweden, en innovationstävling som arrangeras av DIGG. Vann gjorde Lag Nivå 11 med en app som med hjälp av AR-teknik tillgängliggör information om skog och natur på platsen där användaren befinner sig – och förstärker upplevelsen i skogen.

 

Fyra lag tävlade i helgens final. Lag Nivå 11 vann med ”Allmansappen”, en app som tillgängliggör information om den skog och natur som finns där användaren befinner sig. Med AR-teknik visas information direkt i telefonens bildskärm och förstärker upplevelsen i skogen. Lösningen utgick från en utmaning som handlade om hur AR kan användas för att visualisera georeferad data på en plats och tillgängliggöra data, skapa engagemang och samla in ny data kring naturens värden. Behovsägare till utmaningen var Skogsstyrelsen och SLU.

– I Allemansappen paketerar lag Nivå 11 information, data och fakta om naturens värden på flera innovativa sätt. Det är en lysande lösning för att göra skog och natur tillgänglig som inkluderar mycket mer än vi hade föreställt oss. Dessutom tänker man både på markägare, och skogsnoviser. Det här visar vilken potential det finns till innovation på data om skog och natur, säger Patrik André, digitaliseringsstrateg på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På torsdag deltar lag Nivå 11 och ett annat av lagen i final, lag OJJJ!, på vårt webbinarium om innovation med geodata och presenterar sina tävlingsbidrag. Båda lagen har jobbat fram innovativa lösningar där geodata spelar en nyckelroll. Moderator är Patrik André, strateg på Skogsstyrelsen och ledamot i Geoforoums styrelse. Läs mer och anmäl dig till webbinariet här.

Bild på det vinnande laget
Vinnarlaget Nivå 11: Magnus Nilsson, Albin Cederblad, Robin Fjell, Johanna Fransson, Linn Erander och Magnus Lindgren från Newseed IT Solutions.

Brett samarbete står bakom Hack for Sweden

Hack for Sweden är en innovationstävling som arrangeras av DIGG i samverkan med Arbetsförmedlingen, eHälsomyndigheten, Myndigheten för delaktighet (MFD), Region Skåne, Statistiska centralbyrån (SCB), Sveriges allmännytta, Trafikverket och Västra Götalandsregionen. Läs mer på hackforsweden.se.