Webbinarium: Innovation med geodata

Hur kan vi få mer nytta och värde av vår skog och natur? Kan geodata användas för att inkludera fler i tillgången till friluftsliv och naturupplevelser? Den 28 oktober arrangerade vi ett inspirerande lunchwebbinarium om potentialen till innovation med geodata med finalister i innovationstävlingen Hack for Sweden.  

Datum och tid: 28 oktober, kl 12.05-12.55
Plats: Zoom
Anmälan: Anmälan har nu stängt.

Är din organisation medlem i Geoforum Sverige kan du ta del av webbinariet på medlemssidorna. Inte medlem än? Vi välkomnar alltid nya medlemmar – läs om medlemskap i Geoforum Sverige.

Geodata ger möjligheter

Fram till för bara några få år sedan fanns det inte så mycket data om skog och natur i Sverige, men de senaste åren har det hänt mycket. Med hjälp av laserskanning, satellitdata, fältinvesteringar och AI har vi idag många heltäckande öppna och tillgängliga dataskikt över Sverige. Det gör att potentialen till innovation på området idag är enorm. 

I årets Hack for Sweden, en innovationstävling som arrangeras av Myndigheten för digital förvaltning (Digg), spelade geodata en nyckelroll för två av fyra tävlingsutmaningar. Under vårt webbinarium deltog finalisterna som fokuserat på de utmaningarna och vi fick ta del av deras tävlingsbidrag.

Program

 • Inledning och introduktion till dagens tema, innovation med geodata 
  Sofi Almqvist, Geoforum och moderator Patrik André, Skogsstyrelsen
 • Kort om Hack for Sweden och utmaningarna Landskap för alla och Förstärkt natur med AR
  Therese Boija, DIGG, Harald Klein, SLU och Stefan Svanström, SCB.
 • Deltagarna presenterar sina lösningar

  Lag OJJJ!:
   Jonathan Mattebo Persson, medgrundare på SmartaKartan.se och Kollaborativ Ekonomi Sverige, Johan Hammarlund, rådgivare inom samskapande innovations- och strategiarbete, Kairos Future och Johan Ström, full stack developer från Swedish Boy.

  Genom att kombinera olika datakällor, använda visualiseringar, samt addera sociala och motivationshöjande lager har lag OJJJ! tagit fram en kartbaserad mobilapp som ska göra det lättare att komma ut i skogen och/eller hitta nya upplevelser.

  Lag Nivå 11: Linn Erander, Magnus Lindgren, NewSeed IT Solutions.

  Nivå 11 byggde Allemansappen - information om den skog och natur som är omkring dig. Med AR förstärker Nivå 11 din upplevelse i skogen och gör den säker både för dig och för naturen.

 • Frågestund och diskussion 

Progammet uppdateras och kan komma att ändras.
 

patrik andre 600x400Moderator

Webbinariet modereradess av Patrik André, verksamhetsutvecklare Skogsstyrelsen och ledamot i Geoforum Sveriges styrelse. Skogsstyrelsen var en av behovsägarna i årets Hack of Sweden. 
 

Om Hack for Sweden

Hack for Sweden är en innovationstävling som arrangeras av DIGG i samverkan med flera andra organisationer. För två av årets fyra utmaningar spelade geodata en nyckelroll: Landskap för alla och Förstärkt natur med AR.  Läs mer om hacket och utmaningarna på hackforsweden.se.