Gröna skott och pengar
Boverket och Länsstyrelserna får extra medel för digitalisering

I budgetpropositionen för 2021 har regeringen föreslagit flera åtgärder för att förbättra förutsättningarna för en effektivare stadsutveckling och ett ökat bostadsbyggande. En av åtgärderna är förstärkning av arbetet med en digital samhällsbyggnadsprocess. Det är Boverket och Länsstyrelserna som föreslås få tillskott på 20 miljoner respektive 5 miljoner kronor per år under 2021 och 2022.

För att öka bostadsbyggandet behöver de processer som leder till nya bostäder vara så effektiva som möjligt och ta hänsyn till både social hållbarhet och miljö. För det behöver regelverken anpassas till digitala förutsättningar och digitala arbetssätt utvecklas. Därför föreslås tillskott till Boverket och Länsstyrelserna, som båda har viktiga roller i det arbetet, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Boverket föreslås ett tillskott på 20 miljoner kronor per år under 2021 och 2022 för utökade resurser till att fortsätta det påbörjade arbetet med författningsutveckling för digitala arbetssätt. Boverket har bland annat hittills tagit fram föreskrifter för digitala detaljplaner, gjort en kartläggning av förutsättningarna för digitala planeringsunderlag, och skapat en demo för hur byggregler kan tas fram och förvaltas med digitala verktyg.

Länsstyrelserna föreslås ett tillskott på 5 miljoner kronor per år under 2021 och 2022 för att möta omvärldens behov av och förväntningar på en digital samhällsbyggnadsprocess. De har en viktig funktion för att dialogen mellan stat och kommun enligt plan- och bygglagen ska fungera, bland annat kring kommunala förslag till detaljplaner.