Nyproducerade bostäder vid vatten
Digitalisering inom fastighetsbildning – nytt uppdrag till Lantmäteriet

Digitalisering är ett viktigt medel för att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen, och Lantmäteriet har flera regeringsuppdrag inom området. Nu har Lantmäteriet fått i uppdrag att visa hur digitaliseringen kan stärka även fastighetsbildningsverksamheten.

Enligt uppdraget ska Lantmäteriet driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i fastighetsbildningsprocessen. Lantmäteriet ska bland annat analysera och redovisa vilka effekter digitaliseringen kan få och hur digitala lösningar kan bidra till att förstärka och utveckla informationsstödet inom området.

– Ett ökat bostadsbyggande och omställningen till ett fossilfritt samhälle förutsätter effektiva processer. Digitaliseringen är ett kraftfullt verktyg för att uppnå detta, säger bostadsminister Per Bolund.

Lantmäteriet har enligt flera regeringsuppdrag arbetat intensivt med att öka digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen som helhet. En digital samhällsbyggnadsprocess innebär att det från idé till färdig byggnad går att utbyta information på ett säkert, standardiserat och digitalt sätt, vilket kan ge stora effektivitetsvinster.

Uppdraget att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i fastighetsbildningsprocessen ska slutredovisas senast den 1 december 2020.

Läs mer i regeringens pressmeddelande