3D-stadsmodell över Södermalm i Stockholm
Storstäderna samarbetar om digitala tvillingar

Flera svenska kommuner vill ta fram digitala tvillingar av sina städer för att förbättra både stadsplaneringen och driften. I dessa modeller ska avancerade simuleringar kunna göras, även med realtidsdata, för att ge bästa möjliga beslutsunderlag. Nu samarbetar de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö om standarder för hur de digitala kopiorna av städerna kan byggas upp och fungera.

Maria Uggla är en av initiativtagarna till storstadssamarbetet om digitala tvillingar.

maria uggla Stockholms stad– Vi har mycket som är gemensamt. Om landets tre stora städer samarbetar kan vi vara med och påverka standarder på det här området, säger Maria Uggla, geodatastrateg och tillförordnad enhetschef på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Skelettet av en digital tvilling

En digital tvilling av en stad handlar inte bara om att bygga exakta 3D-modeller. I Stockholm har de genom en automatiserad process nyligen tagit fram 3D-modeller av runt 100 000 byggnader i Stockholm. Men 3D-modellerna utgör bara skelettet av Stockholms digitala tvilling.

Digital tvilling på riktigt

För att modellen ska fungera som den riktiga staden krävs att den verkliga stadens olika dataflöden kopplas in. Det kan vara allt från realtidsdata från stadens olika trafikströmmar och infrastruktursystem till olika typer av väder- och klimatdata. En stor mängd statiska data, exempelvis hållfasthetsdata för komponenter i broar eller byggnader, läggs också på.

En sådan digital kopia av en hel stad öppnar möjligheter till avancerade AI-understödda simuleringar och prediktioner, exempelvis inom trafik- och stadsplanering.

Storstäderna tar fram standarder

Det Stockholm, Göteborg och Malmö nu samarbetar om är gemensamma standarder för CIM, City Information Model. Det vill säga hur man ska koppla in och använda olika typer av data i de digitala modellerna av hela städer.

– Man kan säga att CIM är digitala tvillingstadens DNA, säger Maria Uggla.

Läs mer i Stockholms stads blogg om en smart och uppkopplad stad

 

Branschkalender

nyhetsbrev platta kaffekopp

lediga jobb, medarbetare vid dator

bli medlem händer med pusselbitar

Följ oss

linkedin logo 70 twitter logo