illustration av höghus
Forskningsrapport om städer och stora datamängder

I en ny forskningsrapport från SNS beskriver Edward Glaeser – en av världens främsta urbanekonomer – hur den snabbt ökande tillgången på stora datamängder innebär väsentliga möjligheter för politiker och stadsplanerare att förbättra samhällsservicen i städer.

En ny forskningsrapport har tagits fram inom ramen för SNS forskningsprojekt Hållbar samhällsbyggnad. I rapporten har Edward Glaeser, ekonomiprofessor vid Harvard University, sammanställt forskningsresultat om hur stora datamängder (big data) från olika digitala tjänster kan användas i utvecklingen av våra städer.

En svårighet vid stadsutveckling är att förutse hur människor kommer att bete sig. Edward Glaeser menar att de datamängder som nu finns tillgängliga från till exempel Google Street View och de digitala spår vi hela tiden lämnar när vi använder internet i vår vardag kan vara till nytta. De kan ge städernas politiker värdefulla beslutsunderlag genom att bearbeta den här typen av data med hjälp av predikativa algoritmer.

Den data som finns att tillgå genom våra telefoner ger ofta mer aktuell och geografiskt precis information än officiell statistik. Genom att kombineras med den här typen av användardata skulle därför den officiella statistiken kunna förbättras.

De nya, stora och detaljerade datamängdernas största potential ligger i att de ger betydligt bättre möjligheter att förstå orsakssamband om de kopplas ihop med oförutsedda förändringar i städerna. Det kan till exempel vara höjda parkeringsavgifter eller öppnandet av en ny stor arbetsplats. Genom detta skapas nya möjligheter att utvärdera policyförändringar. 

– Edward Glaeser är en av världens främsta urbanekonomer. Vi är mycket glada över att han har sammanställt resultaten från några av de senaste studierna han genomfört tillsammans med sina forskarkollegor i en SNS Analys. Förhoppningsvis bidrar rapporten till diskussionen om hur olika samhällsaktörer här i Sverige kan använda de nya datakällorna, säger Mia Horn af Rantzien, vd för SNS.

Läs hela rapporten