Lantmäteriets verksamhet
ULI Geoforum om Lantmäteriets handläggningstider

Regeringen har beslutat om uppdrag där Lantmäteriets handläggningstider ska kartläggas och granskas för att snabba på byggprocessen.

– Statskontorets uppdrag att utreda organisationen av det offentliga åtagandet inom plangenomförandeområdet är mycket viktigt för den digitala transformationen av samhällsbyggandet och för hela geodatabranschen, säger Lennart Sjögren, vice ordförande och näringspolitisk talesperson i branschorganisationen ULI Geoforum.

– Vad det gäller utveckling av öppna geodata blir det viktigt att förändringstempo, resurstilldelning, ansvarsfördelning, roller och styrning nu ses över inom lantmäteriområdet, säger Lennart Sjögren.

Bakgrund

Regeringen har gett Statskontorets i uppdrag att göra en granskning av lantmäteriverksamhetens uppdelning i flera myndigheter, en nationell och flera kommunala myndigheter. Statskontoret ska bland annat titta på om det är ändamålsenligt med denna uppdelning ur ett kompetensförsörjningsperspektiv. Statskontoret ska redovisa sitt uppdrag till Regeringskansliet senast den 31 oktober 2017.

ULI Geoforum arrangerar i maj konferensen Arbeta smart inom planering & byggande 2017. Under de två konferensdagarna diskuteras smarta lösningar och arbetsprocesser inom region- och stadsplanering, byggande och förvaltning. Här är visualisering och ett effektivt och obrutet informationsflöde viktiga delar. Första dagen kommer att ha ett strategiskt fokus kring digitaliseringens möjligheter och påverkan på företag och organisationer i sektorn. Dag två innehåller fördjupningar i två spår med goda exempel, nya tillämpningar och erfarenhetsutbyte.

Källa: regeringen.se