automatiserade bygglov
9.9 miljoner till får jag lov? – mot automatiserade bygglov

Får jag lov? är projektet som arbetar mot automatiserade bygglov. Det har nu fått nya medel – 9,9 miljoner kronor från Vinnova. Målet är att underlätta bygglovsprocessen för medborgare och företag. Projektet leds av Maria Rydqvist från Boverket, och har 25 parter bland kommuner, statliga myndigheter, företag och akademi.

Samhället behöver effektivisera takten för bygglov och byggande. Det innebär att processerna måste digitaliseras och automatiseras för ett effektivare arbetsflöde. Dessutom behöver det finnas en transparens för den enskilda medborgaren och företag att ta del av byggprocesserna. Projektet ska därför utveckla innovativa digitaliseringslösningar och tjänster kopplade till processer för ansökan och handläggning av bygglov och byggande.

Projektet ligger inom ramen för Utmaningsdriven innovation som Vinnova satsar på. Under utlysningen stödjs projekt som driver lösningar kring framtidens hälsa och sjukvård, hållbara attraktiva städer, hållbar industriell utveckling och informationssamhället.

– Det behövs innovation för att vi ska kunna möta viktiga samhällsutmaningar. Vi ser också möjligheter att projekten kan utveckla konkurrenskraftiga lösningar som efterfrågas globalt och som i framtiden kan bidra till att skapa tillväxt och nya jobb i Sverige, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

Får jag lov? pågår fram till och med 2018. Målsättningar för projektet är att det ska bli:

  • enklare för alla att söka bygglov
  • enklare att följa sitt ärende
  • enklare att handlägga ärenden om bygglov och start- och slutbesked
  • enklare att veta vilka kontroller som ska göras under byggfasen och att rapportera resultaten samt handlägga ärendet
  • enklare för kommuner att byta verksamhets- och ärendehanteringssystem.

 

Läs mer om projektet