Ny guide för klimatanpassning med karttjänster

En ny vägledning ska underlätta för alla som arbetar med klimatanpassning. Kommuner, myndigheter, företag med flera hittar här hjälp och stöd i arbetet med att rusta för ett förändrat klimat. Karttjänster från olika myndigheter är en del av det stödmaterial som finns tillgängligt.

klimatanpassningsportalen-teman-470

Den nya vägledningen, som finns på Klimatanpassningsportalen, innehåller verktyg för att arbeta med klimatanpassning. Verktygssamlingen "Åtgärda" består bland annat av checklistor, manualer, rapporter, karttjänster och databaser. Den ska vara till hjälp både för att komma igång, men också för de som vill komma vidare i arbetet.

Sidorna ger stöd för att arbeta med olika risker, som över­svämning eller värmebölja. Under rubriken "Verktyg för anpassningsområden" hittar besöka­ren också verktyg för att jobba med exempelvis ekosystemtjänster, jord- eller skogsbruk. På sidan "Vägledning för att arbeta med klimatanpassning" finns hjälp för att arbeta övergripande med klimatanpassning, till exempel planering, analyser och genomförande av åtgärder.

Här beskrivs även hur anpassning kan integreras i kommuners arbete, i översiktsplanering, risk- och sårbarhetsanalyser, och hur själva anpassningsarbetet kan läggas upp. Det finns dessutom verktyg utvecklade för fastighetsägare.

Innehållet på Åtgärda omfattar också beskrivningar av genomförda klimatanpassningsåtgärder, informa­tion om klimatscenarier, databaser, finan­siering, lagar och regler.

På Klimatanpassningsportalen samverkar 17 myndigheter. ULI Geoforums medlemmar SMHI, Skogsstyrelsen, Trafikverket, Lantmäteriet, HaV, Naturvårdsverket med flera, finns representerade här.

"Åtgärda" har utvecklats av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI och Centrum för klimatpolitisk forskning, CSPR, vid Linköpings universitet.