Stor utredning av olycksdrabbad farled

Trafikverket har gett i uppdrag åt Sjöfartsverket att göra en farledsutredning för att få en säkrare farled mellan Landsort och Södertälje.

sjofartsverket farled foto av nicklas liljegren

Foto: Nicklas Liljegren

Sjötransporterna till och från Södertälje, och vidare till eller från Mälaren, förväntas öka framöver. Dessutom behöver oljeprodukterna som i dag når Storstockholm och Mälardalen via Loudden eller Berg, med stor sannolikhet en ny transportväg från år 2020. Att gå via Södertälje hamn är ett alternativ.

För att kunna hantera detta behöver den idag smala och krokiga farleden mellan Landsort och Södertälje bli säkrare och få kapacitet för större och mer djupgående fartyg, visar en första undersökning som Sjöfartsverket gjort. Man har redan sjömätt en stor yta och det är inte säkert att den nuvarande dragningen av farleden är den bästa i sammanhanget. Nästa steg blir att göra en rekognosering av farleden med Sjöfartsverkets arbetsfartyg Candela. Efter det ska några alternativa farledsdragningar testas genom simulering på Lindholmen i Göteborg. Projektet beräknas pågå till halvårsskiftet 2017.