Lantmäteriet positiv till gemensam blåljuskarta

Lantmäteriet, Polisen, Trafikverket, SOS Alarm och MSB har under det senaste året sett över blåljusaktörernas kartanvändning och hur deras tillgång till gemensamma, aktuella och enhetliga geografiska data kan förbättras. Alla parter i projektet är positiva till att en nationell digital blåljuskarta tas fram för att underlätta utryckningar för samtliga blåljusaktörer i Sverige.

blaljus-lm

För att ambulans, polis och brandkår ska hitta till rätt plats under utryckning krävs en kvalitetssäkrad och aktuell kartfunktion med uppdaterade geografiska data. För optimalt samarbete bör dessutom samma kartunderlag användas av alla inblandade aktörer.

Nyligen släppte Riksrevisionen en rapport som visade att SOS Alarm har problem med att många byggnader saknar adress i det nationella adressregistret. Det är inte bara SOS Alarm som behöver bättre geografiska data. Förhållandet gäller i varierande grad alla svenska blåljusaktörer beroende på vilka geodata man idag använder.

Under det senaste året har Lantmäteriet och representanter för Trafikverket, MSB, kommunerna, SOS Alarm, räddningstjänster och ambulansverksamhet samarbetat för att förbättra möjligheterna för blåljusaktörerna att få tillgång till gemensamma, enhetliga geodata med hög kvalitet och aktualitet.

– Det är helt avgörande att de olika aktörerna har uppdaterade kartor av god kvalitet och att alla använder samma kartunderlag. För Lantmäteriet är det också viktigt att nå ut till alla kommuner och andra geodataleverantörer så att vi kan utveckla processen för uppdatering av viktiga geodata. En väl fungerande tillgång till uppdaterade kartor och adresser är nyckeln för att blåljusaktörerna ska kunna lyckas väl i sitt uppdrag att rädda liv och egendom, säger Ulrika Johansson, projektledare och regional geodatasamordnare på Lantmäteriet.

I dagsläget finns ingen aktör som axlar ett helhetsansvar, vilket även betonades och önskades i Riksrevisionens rapport.

– Lantmäteriet avser därför fortsätta sitt engagemang i frågan utifrån sin samordningsroll på geodataområdet och tillsammans med blåljusaktörerna och berörda myndigheter diskutera vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas i samverkan mellan parterna. Hit hör ju även den viktiga frågan om öppna data, säger Anders Sandin, divisionschef på Lantmäteriet.

Läs mer om projektet Geodata för blåljus