Interpellation om öppna data till statsrådet Mehmet Kaplan

Moderaternas Erik Ottosson har ställt en interpellation om öppna data till bostads-, stadsutvecklings- och it-ministern Mehmet Kaplan. I bakgrunden till frågorna lyfts bland annat den ineffektiva och kostsamma handeln av information mellan myndigheter som Lantmäteriet och Trafikverket.

I interpellationen skriver Ottosson bland annat: ”I dagsläget pågår även en ständig handel med information mellan våra olika myndigheter. Exempel på det är att Trafikverket köper kartdata från Lantmäteriet och att riksdagen köper statistik från SCB [...] Man kan anta att ett fritt flöde av data inom ramen för statens egen verksamhet skulle skapa större effektivitet och bättre service till medborgarna. Man kan också anta att det värde som skulle skapas i ekonomin om fler data släpptes fria även för allmänheten vida överstiger den så kallade ”kostnaden” för att tillgängliggöra informationen.”

Frågorna till statsrådet är:

Vad har statsrådet och regeringen för ambition att tillgängliggöra data i form av öppna data mellan myndigheter och till allmänheten?

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att fler statliga data ska komma allmänheten till del i form av öppna data?

Vad har statsrådet gjort så här långt för att öka mängden öppna data som statliga myndigheter tillhandahåller?

Läs hela interpellationen