Ny statistik om grönytor i tätorter

SCB har kommit ut med statistik om befolkningens tillgång till, och tätorters innehåll av grönytor (och hårdgjorda ytor). Statistiken har möjliggjorts tack vare Geodatasamverkan och information från satellitscener. Borlänge är staden med mest grönyta per tätortsinvånare medan Lidingö är den tätort med mest grönska sett till andel av landarealen. De tätorter med minst andel grönska finns i Skåne.

SCB har undersökt grönstrukturen i 37 större tätorter i Sverige, vilket innebär samtliga tätorter med minst 30 000 invånare samt Visby tätort för att täcka de största tätorterna i varje län. Metria har bidragit med underlag i form av satellitbilder som producerats nu under våren.

De allra flesta av dessa större tätorter hade en grönstruktur som totalt sett översteg hälften av landarealen. Endast 5 av 37 tätorter hade en grönstrukturandel som understeg 50 procent av landarealen, samtliga av dessa tätorter ligger i Skåne. Minst andel grönska fanns i Landskrona tätort där endast 43 procent av marken utgjordes av grönyta.

I tätorten Lidingö fanns det mest grönska år 2010, sett till grönytans andel av tätortens landareal. Cirka 72 procent av marken ingick i någon form av grönstruktur. Sett till grönyta per tätortsinvånare var dock Borlänge den grönaste tätorten med över 500 kvadratmeter grönyta per tätortsinvånare.

lidingo-gronyta-scb 

Lidingö, med störst andel grönyta av landarealen: Den vänstra kartan visar tätortens totala grönyta och den högra kartan den allmänt tillgängliga grönytan.

Läs mer i den nyligen framtagna rapporten pdfGrönytor och grönområden i tätorter 2010 (publicerad 28 maj 2015)

Författarna av rapporten är:
Jerker Moström som arbetar med markanvändningsstatistik och geografisk analys på SCB
Stefan Svanström som jobbar med GIS på SCB och är styrelseledamot i ULI Geoforum.