Pilotprojekt på myndigheter om länkade geodata

Förstudien "Länkade geodata" som involverat flera olika organisationer är nu avrapporterad till huvudfinansiären Vinnova. Rapporten föreslår ett pilotprojekt där ett antal intresserade myndigheter ska utveckla sina organisatoriska, affärsmässiga och tekniska förutsättningar för att kunna erbjuda öppna geodata, men också använda externa geodata.

Projektet har syftat till att öka kunskapen och förståelsen inom ett antal myndigheter för de möjligheter som länkade data ger. Målet har varit att utarbeta en projektplan för ett fortsatt implementationsprojekt.

Förstudiearbetet har pågått sedan 1 september 2014 och letts av  Lantmäteriet, som också varit koordinator. Övriga deltagare i projektet har varit Naturvårdsverket, SGU, MSB, Linköpings Universitet, Novogit AB samt Future Position X.

Varför länkade data?

Förstudien konstaterar att genom länkade geodata från olika myndigheter ökar förutsättningarna för att utveckla integrerade tjänster till medborgare, näringsliv och andra offentliga aktörer. Dessutom skapas nya förutsättningar för tjänsteleverantörer och andra intressenter att utveckla innovativa tjänster baserade på information från flera myndigheter. Det blir ett viktigt steg bort från arbete i stuprör inom offentlig förvaltning. Nyckeln till detta är alltså länkade data.

Resultat och fortsättning

Förstudiens viktigaste resultat är en projektplan för ett implementationsprojekt. Till det kommer en ansökan att göras om utvecklingsmedel från till exempel Vinnovas utlysning av FRÖN fas2/utveckling i augusti 2015.

Det övergripande målet med projektet  är att utveckla de organisatoriska, affärsmässiga och tekniska förutsättningarna för att, vid ett antal pilotmyndigheter, erbjuda öppna geodata och bruka externa geodata.

MSB, SGU, Riksantikvarieämbetet och SMHI har visat intresse för att ta nästa steg och genomföra ett utvecklingsprojekt avseende länkade geodata.

Läs mer på fpx.se