Nytt geokalkylverktyg effektiviserar byggprocessen

Statens geotekniska institut, SGI, har utvecklat ett digitalt geokalkylverktyg för att göra markbyggandet i Sverige mer effektivt och billigare genom att bygga på rätt plats. Det geografiska informationssystemet möjliggör planering och kostnadsbedömning som kopplas till BIM.

– Ett geokalkylsystem syftar till att i tidiga skeden ta hänsyn till geotekniska förutsättningar på en specifik plats. Det ska också översiktligt bedöma kostnaderna för grundläggning, schaktarbeten, konstbyggnader och eventuella förstärknings-, anpassnings- eller efterbehandlingsåtgärder, säger Yvonne Rogbeck, projektledare vid SGI.

Resultaten från kostnadsberäkningarna redovisas i tredimensionella kartor och bilder. Hela systemet är digitalt och informationen på kartorna kan varieras och delas upp i olika skikt med geoteknisk information, markanvändning, typ av byggnader, grundläggning och kostnader.

Några exempel på tredimensionell redovisning i geokalkylsystemet är:

  • Kostnader för grundläggning och markarbeten
  • Kostnader för markanvändning (hårdgjord yta, grönyta) och byggnader
  • Topografi, schaktning och fyllning
  • Pålar och pålningsdjup

Geokalkylsystemet ska möjliggöra att kostnaderna för det valda läget från geoteknisk synpunkt kan värderas i relation till andra samhällsintressen och ska inkludera de geotekniska förhållandena, klimatförändringars inverkan och miljöförutsättningar. Systemet ska också innehålla förutsättningar för ras, skred och erosion.

– Det nya systemet ska finnas tillgängligt för kommuner, beställare och konsulter i byggbranschen. Det blir en del i den statliga effektiviseringen av byggprocessen, berättar Yvonne Rogbeck, som arbetat tillsammans med Trafikverket och i samråd med en referensgrupp.

SGI redovisade 2013 i rapporten "Effektivare markbyggande" en handlingsplan med förslag på åtgärder och strategiska satsningar för ökad effektivitet i markbyggandet. En minskning av geotekniskt relaterade skadekostnader i bygginvesteringar av fastigheter och anläggningar med tio procent skulle enligt SGIs bedömningar innebära en årlig samhällsbesparing på nära en miljard kronor.

Här finns verktyget