Drönare och publik på UAS Forum 2019
Drönarbranschen lyfter – spås en ljus framtid

Sveriges största drönarkonferens gick av stapeln den 5-6 november i Linköping, med Geoforum Sverige som en av arrangörerna. Konferensen samlade en rekordpublik, och infrastrukturministern var en av talarna. Mötesplatsen riktar sig till alla som vill diskutera, påverka och lära mer om hur vi i Sverige på bästa sätt kan ta till vara potentialen med vår hjälpreda drönaren. Drönare integreras alltmer i arbetsprocesser och effektiviserar vårt samhälle.

Drönare används inom vitt skilda sektorer som samhällsbyggnad, industri, transport och skogs- och jordbruk. När Sveriges största mötesplats inom drönare, UAS Forum 2019, genomfördes i Linköping den 5-6 november fick den stora publiken höra om praktikfall i framkant. Bakom arrangemanget stod Geoforum Sverige, BIM Alliance och UAS Forum Sweden.

Infrastrukturministerns budskap

Infrastrukturminister Tomas Eneroth sa i sitt tal på konferensen att Sverige ska vara en permanent världsutställning för att använda ny teknik som drönare, och att regeringen har en viktig uppgift i att se till så att regelverket hänger med och inte utgör ett hinder för innovation och utveckling. Drönarteknik är en motor för ett elektrifierat transportsystem och ett fossilfritt Sverige samt en kritisk del av en innovativ industri.

Tomas Eneroths budskap till branschen var följande.

– Fortsätt utveckla drönarverksamheten i Sverige och utforska tillämpningarna! Vi behöver tänka industriellt för att kunna skala upp våra innovationer, sa Tomas Eneroth, infrastrukturminister.

tomas eneroth med drönare på UAS Forum 2019

Infrastrukturminister Tomas Eneroth med världens största drönare på UAS Forum 2019.

Drönare ger samhällsbyggnadssektorn en unik chans

Att använda fjärrstyrda luftfarkoster för att samla in data om våra städer och kommuner och byggarbetsplatser är idag en utbredd arbetsmetod. Även i förvaltning av fastigheter och kraftledningar är tekniken idag oumbärlig, då farliga inspektionsuppdrag kan utföras av drönare. På sikt kan man tänka sig helt autonoma drönare – i luften, på marken och i vattnet. 

– I kommunerna samlar man in data till samhällsbyggnadsprocessen både snabbare och med högre kvalitet med hjälp av drönare. Det minskar förvaltningens kostnader och genom att visualisera den tänkta stadsutvecklingen med drönarbilder får medborgarna större möjlighet att vara med och påverka. Data och bilder från drönare används också i utvecklingen av digitala tvillingar av städer, säger Eric Jeansson, ordförande i Geoforum Sverige.

– Samhällsbyggnadssektorn har en unik chans att utveckla branschen med hjälp av drönare. Bygg- och anläggningsplatsen är avgränsad och man har rådighet över arbetsområdet. Det ger samhällsbyggnadssektorn ett försprång med nuvarande regelverk och vi kan använd de data som samlas in till väldigt mycket, säger Susanne Nellemann Ek, vd för BIM Alliance.

Utveckling av regelverket för drönare är centralt

– Sverige behöver ta flera steg i utvecklingen av regelverket för att vi ska ta tillvara drönarens potential. Det handlar till exempel om utveckling av regelverket som reglerar drönaranvändning och testbäddar som plats för innovation, i både glesbygd samt stadsmiljö, säger Urban Wahlberg, UAS Forum Sweden, som nu arrangerat mötesplatsen UAS Forum fem år i rad.

Sverige storsatsar på drönare

Stämningen på konferensen lyfte ytterligare när Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) presenterade innovation med system som inkluderar drönare. Det är Sveriges enskilt största forskningsprogram någonsin. En del av det handlar om autonoma system för sjöräddning. Fredrik Falkman, Sjöräddningssällskapet, visade hur drönare kan flyga ut till båtar med nödrop och ge information tillbaka till ledningscentralen om vilken insats som behövs och hur bråttom det är.

Danmark och internationellt

Sik Cambon Jensen, KMD, var huvudtalare och gav en internationell utblick och delade erfarenheter från vårt grannland Danmark. Hans budskap var: När du jobbar med drönare, tänk då: ”vad kan jag göra för att vi ska nå FN:s hållbarhetsmål?”

UAS19 Sik Cambon Jensen

Sik Cambon Jensen, från Danmarks största IT-konsultföretag KMD, gav en internationell utblick och delade erfarenheter från vårt grannland.

Nästa års mötesplats

På UAS Forum 2019 medverkade drygt 200 personer med intresse inom drönarområdet. Vi skickar ett stort tack till alla talare, utställare, moderatorer och inte minst engagerade deltagare för att ni bidrog till att göra UAS Forum 2019 till en kreativ, spännande och lärorik mötesplats. Snart sätter vi igång med planeringen för nästa års drönarkonferens, där vi hoppas på att få se dig! Kanske blir det i Linköping även 2020.

Branschkalender

nyhetsbrev platta kaffekopp

Geodata i media

Hittade inte flödet

lediga jobb, medarbetare vid dator

bli medlem händer med pusselbitar

Följ oss

linkedin logo 70 twitter logo