Fullsatt drönarkonferens
Fullsatt på Geoforums konferens om drönare

Det var fullsatt när Geoforum Sverige och BIM Alliance arrangerade sin fjärde drönarkonferens. Deltagarna fick ta del av exempel som visade på nyttan med drönare som datainsamlare inom olika expertområden, spaningar om framtidens möjligheter och positiva nyheter i regelverket. Nu kan du läsa om vad som hände under dagen och ta del av presentationer och intervjuer som gjordes på konferensen.

Drönare för datainsamling 2018 – på spaning efter framtidens lösningar hölls i Stockholm den 23 januari och hade fokus på datainsamling med drönare, och den nytta det ger i samhällsbyggandet i kombination med GIS och BIM.

Intresset för årets upplaga av konferensen var så stort att platserna tog slut redan i början av december. Flera organisationer har kommit igång ordentligt med att använda den nya tekniken för datainsamling. Detta, tillsammans med lättnader i regelverket, gör att drönare för datainsamling är hetare än någonsin. Och ingen vill hamna på efterkälken.

Under dagen fick deltagarna möjlighet att inspireras av exempel på möjligheter som den nya drönartekniken erbjuder. De fick också kunskap om hur drönare som datainsamlare kan och får användas inom olika expertområden och hur man kan jobba effektivt med de stora datamängderna.

publik och helena samsioe globhe

Helena Samsioe, vd för drönartjänsteföretaget Globhe, berättade om hur drönare och AI hjälper FN att navigera rätt.

remi vesvre på drönarkonferensen

Remi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen, redde ut regelverket. De nya nationella reglerna börjar gälla 1 februari 2018.

publik och erik ottoson på drönarkonferensen

Erik Ottoson, riksdagsledamot (M), presenterade sina tankar om en nationell strategi för att göra Sverige bäst på att använda drönare. Det finns ett riksdagsbeslut på att en nationell drönarstrategi ska tas fram och Erik uppmanade alla i publiken att mejla Tomas Eneroth (S) om viktigt innehåll.

 annika hovberg norrkopings kommun på drönarkonferensen

Annika Hovberg, verksamhetschef för geografisk information i Norrköpings kommun, höll ett inspirerande föredrag om drönarens mångsidiga arbetsområden i kommunen. Här ligger Norrköpings kommun i framkant, och Annikas presentation var mycket uppskattad.

Bilderna som föredragshållarna visade i sina presentationer finns nu på programsidan.

Intervjuer

Det fanns ett stort engagemang i publiken och stämningen bland deltagarna var god. Det märktes på mentimeterdeltagandet och när deltagarna minglade i pauserna.

Här kan du läsa vad några av deltagarna tyckte om konferensen.

BIM Alliance gjorde också en intervju med en av talarna: Søren Nørmølle, som är partner i företaget LE34 i Danmark och chef för BIM-avdelningen på företaget. LE34 är Nordens största lantmäteriföretag med bas i Danmark och med cirka 400 anställda i Danmark, Sverige och Norge. Søren berättar om hur de använder drönare, utvecklingspotentialen och forskning och innovation. Läs intervjun här.

Tidningen Byggindustrin var på plats och intervjuade Remi Vesvre om de nya drönarreglerna. Här hittar du intervjun och en film där Remi drar de viktigaste nyheterna i regelverket som börjar gälla 1 februari.