Samhällsbyggnadsdagarna 2016
Samhällsbyggnadsdagarna 2016 bjöd på hållbarhet i olika former

När föreningen Samhällsbyggarna bjöd in till de årliga Samhällsbyggnadsdagarna, den 12-13 oktober på Stockholm Waterfront samlades många branschintresserade för att lyssna på dagarnas talare. Temat för konferensen var hållbarhet där man bland annat diskuterade digital utveckling, urbanitet, livsmiljö och fastighetsfrågor. Många geodatafrågor lyftes under dagarna.

Digital geodata för ungdomar

Under seminariet "Lantmäteriets arbete för unga användare och nya användningsområden" berättade Bobo Tideström och Johanna Fröjdenlund om att vi når den yngre generationen genom att möta den på de digitala plattformarna.

Det handlar helt enkelt om att hitta digitala vägar för att nå ut till den yngre populationen i landet och få dem att engagera sig. Ett projekt som Lantmäteriet har drivit är Sverige i Minecraft, som inkluderar de unga i att hjälpa till att bygga upp den virtuella världen med hjälp av kartdata från Lantmäteriet.

I Gävle fick några elever vara med och sommarjobba med projektet att bygga upp Gävle stad i Minecraft. Ett annat exempel där man försöker nå ut till en större målgrupp är Hack for Sweden, ett hackaton som går ut på att hitta idéer och lösningar på vad man kan använda all data till. Både Bobo och Johanna tror att vi måste möta ungdomarnas förväntan både på tekniken men också på plattformarna. Idag förväntar sig ungdomar att allt ska vara i 3D men vad förväntar de sig imorgon?

lantmateriet unga

Drömmen om drönarna

Susanne Nellemann Ek från ULI Geoforum pratade under sitt seminarium "Drömmen om drönarna – hur kan de effektivisera samhällsbyggandet?" om hur man kan använda sig av drönare för effektiv datainsamling. Drönare möjliggör datainsamling på ett enkelt och säkert sätt och vi kan nu samla in värdefull geografisk information som tidigare varit svåråtkomlig eller krävt resurskrävande insamlingsmetoder. Det kan handla om att det är farliga platser så som gruvor och uppe på tak men det kan också handla om att det krävs ett fågelperspektiv för att samla in den data som behövs.

Vi kan inte flyga men drönaren blir en förlängning av oss där vi kan ta oss fram på ett nytt sätt, säger Susanne. Hon tror att vi behöver följa Danmarks fotspår som satsar offensivt på forskning och utveckling samt drönarpilotutbildning på den drönarflygplats som etablerats. Nästa utmaning är att vi ska kunna flyga drönaren utom synhåll för föraren.

ULI Geoforum dronare

Öppna upp geodata

På seminariet "Lantmäteriets digitala agenda – vad står det i den?" berättade Mats Snäll om Lantmäteriets digitala utvecklingskurva från sin början 1970 till idag när målet är att försöka öppna upp geodata. Han berättade om den finansiella problematiken bakom att öppna upp geodata.

Vindarna blåser mot öppna data och kraven kommer från samhället att man ska öppna upp data, säger Mats. Han anser att öppna geodata är någonting som gynnar både oss och samhället, och målet är att öppna upp data. Ett sätt som han presenterar är att använda sig av samma blockkedjeteknik som man använder sig av till valutan Bitcoin. Det kan vara vägen till öppen, säker och korruptionsfri information tror Mats.

lantmateriet digitalisering

Några ytterligare nerslag under dagarna vad:

  • Nanna Wikholm, Naturvårdsverket, som pratade om Klimatklivet
  • Malin Klintborg, Lantmäteriet, om digitalt först
  • Pär Hedén, Lantmäteriet, om Svensk geoprocess, geodata och 3D
  • Peter Johansson, Futuplan-Futufarm, om den urbana odlingsmöjligheten Futufarm
  • Kristoffer Eriksson, Migrationsverket, om migrationsstatistik i världen och i Sverige
  • Lennart Sjögren, Lennart Sjögren Analys & Utveckling AB och vice ordförande ULI Geoforum, om hur vi kan effektivisera samhällsbyggnadsprocessen.

 

Läs mer om Samhällsbyggnadsdagarna