En lyckad konferens med nöjda deltagare på Geoforum 2016

Över 150 deltagare samlades på Geoforum 2016 på Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala den 4-5 oktober för att inspireras och samtala tillsammans med branschkollegor om hur geodata och tillhörande systemstöd kan skapa ökad samhällsnytta.

Under dagarna inspirerade närmare 50 talare på tema digital omställning och hur vi kan använda geodata och visualiseringsteknik i lösningar för bästa möjliga beslutsstöd, större effektivitet, säkerhet och transparens – inom samhällsbyggnad, säkerhet och hälsa. Vi passade på att ställa frågor till några av deltagarna som var på plats. Här hittar du deras svar.

Vad tycker du om Geoforum 2016? Vad har varit det bästa med konferensen? Vad/vilka delar kommer du ta med dig från konferensen?

mikael janisels 800

Mikael Janisels, IT-strateg, stadsledningskontoret, Stockholms stad:

– Jag tycker att konferensen har varit bra. Det är väldigt roligt att se att alla stävar mot samma målsättning att fortsätta utvecklingen för digitaliseringen. Det känns som att alla förstår värdet av geodata och användningsområdena som finns där.

– Panelsamtalet om digitalisering var det absolut bästa, det blev spontana diskussioner och man fick en variation i svaren på frågeställningarna.

– Det jag tar med mig från konferensen är från sessionen med Christer Olsson, att vi alla måste bli bättre på att samarbeta i branschen för att styrkorna hos de olika organisationerna, företagen och myndigheterna ska få komma fram.

annelie hook sven ola svensson 800

Annelie Höök, kart, mät och GIS-samordnare, Gävle kommun och Sven-Ola Svensson, verksamhetsledare, Viamap:

Annelie:
– Det bästa med konferensen var en kombination av bra teman, med aktuell information och den sociala gemenskapen. Det är viktiga och aktuella ämnen som presenterats under konferensen.

– För mig som jobbar för Gävle kommun känns det viktigt att ta med sig informationen om de svenska geoprocesserna som har presenterats på konferensen och att följa och utveckla dessa på hemmaplan.

Sven-Ola:
– Passet med Christer Olsson var det absolut bästa, det gav en självförtroende i livet. Den här typen av talare var väldigt bra för det ger en reflektionsmöjligheter kring samverkan i gemenskapen med andra.

– Jag kommer ta med mig uppslag från talarna som inspirerat mig, jag kommer även ta med mig det sociala nätverkandet och jobba på att behålla och utöka våra kontaktnätverk.

anna selander 800

Anna Selander, verksamhetsutvecklare och projektledare, Agima:

– Jag tycker att det har varit intressanta föredrag som känns viktiga för branschen idag.

– Jag gillade de praktiska exemplen som vi bland annat fick höra av SL, utan dessa tror jag att konferensen hade blivit lite platt.

– Det jag kommer ta med mig från konferensen är alla personliga tips och råd som Christer Olsson levererade på sin session. Jag kommer även ta med mig de praktiska exempel som bland annat SL kom med om hur de använder och anpassar informationen till sin verksamhet. Det var väldigt inspirerande.

bobo tidestrom 800

Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare, Lantmäteriet:

– Det har varit en intressant konferens där jag har fått inblick i geodataanvändning inom områden som jag inte kommer i kontakt med i vanliga fall, bland annat var det intressant att lyssna på hur skola och vård använder sig av geodata.

– Det bästa med konferensen har varit nätverkandet, alla nya insikter och ideer om hur vi kan samarbeta med varandra.

– Det jag kommer ta med mig från konferensen är behovet av samordning. Att vi måste jobba för att koordinera och hitta gemensamma vägar för att tillsammans kunna driva processer mer effektivt.

asa colliander celik 800

Åsa Colliander Celik, förstelärare, Mälarhöjdens skola, Stockholm stad:

– Jag tycker att konferensen har varit intressant det har varit bra information.

– Det bästa med konferensen har varit att få prata med nya människor som inte finns inom min bransch. Jag hoppas att nätverkandet med dessa människor ska kunna leda till en förändring i utbildningsväsendet, där myndigheter och kommuner ska få förståelse för de utmaningar som skolan ställs inför.

johan olofsson 800

Johan Olofsson, enhetschef, kommunledningskontoret, Uppsala kommun:

– Det har varit en spännande och lärorik konferens där jag tycker att man har fått se trenderna i branschen, man har fått insikten att tillsammans når vi längre.

– Det bästa med dagarna har varit sessionen om ”Värdet av öppna data” av Erik Lakomaa. Jag tyckte att han hade bra frågeställningar och det han belyste var aktuellt för branschen idag.

– Det jag kommer ta med mig från konferensen är att konkret följa upp hur vi jobbar med Svensk geoprocess och hur vi ska jobba och utveckla geografisk information.