Susanne Nellemann Ek på Framtidens Gruv och Mineral 2016
Kris i gruv- och mineralindustrin – tid för GIS

Det är rekordlåga metallpriser och rekordmånga gruvor, det innebär kris i gruv- och mineralindustrin. Enligt de ekonomiska cyklerna för gruvindustrin så vänder det dock senare under 2016. Branschen tar tillfället i akt att mötas och prata om innovation i gruvbranschen. Hur kan till exempel GIS-tekniken bistå med beslutsunderlag som gör att arbetet i gruvan blir mer säkert och effektivt? GIS som förser beslutsfattare med bra beslutsunderlag var också ULI Geoforums budskap från talarstolen.

ULI Geoforums samarbete med gruv- och mineralbranschen

Årets fokus på GIS på Framtidens Gruv- och mineralindustri den 25-26 januari 2016 är ett resultat av ett samarbete mellan ULI Geoforum och Georange. Georange är en intresseorganisation för gruvindustrin.

Gruv- och mineralindustrin är central för många av ULI Geoforums medlemmar – samhällsplanering, produktionsplanering och miljöövervakning sker med GIS och gruvindustrin är ett viktigt affärsområde för vår bransch.

GIS och positioneringsteknik ökar produktiviteten och säkerheten

Särskilt spännande var Mobilaris presentation av hur ökad produktivitet och säkerhet skapas genom realtidsvisualisering av var människor, fordon och utrustning är lokaliserad i gruvan. Med positioneringsteknik och visualiseringar ges beslutsunderlag för styrning av verksamheten samt förebyggande åtgärder.

Intressant var även Whites presentation av samhällsomdaningen som nu sker i Kiruna genom stadsflytten som följer av gruvnäringen. Att flytta en stad sätter verkligen dialogen med medborgarna på prov. White berättade om hur de jobbar med visualisering och dialog. ULI Geoforum har bjudit in White för att berätta om detta även på konferensen Arbeta smart inom planering & byggande.