Leråker jordart
Nya jordartskartor över åkermark diskuteras på seminarium

Nya jordartskartor över åkermark, som till exempel visar lerhalt, har nyligen tagits fram. Hur ska de nya kartorna spridas och användas? Vilka ytterligare behov finns? SGU och Jordbruksverket bjuder in till ett seminarium den 16 mars.

På senare tid har detaljerade kartor tagits fram som visar olika egenskaper hos åkermarkens jordarter. Dessa kartor kan användas som underlag för olika miljörelaterade frågeställningar, till exempel risk för fosforläckage. Informationen kan också användas på en gårdsnivå för att exempelvis bedöma behov av kalk för strukturkalkning eller för att bedöma gödslingsbehov.

Seminarium 16 mars

Den 16 mars har du möjlighet att få information och delta i diskussioner om åkermarkens jordartskartor.

Tid: kl 9.30-16 den 16 mars
Plats: Norra Latin i Stockholm

Flera presentationer kommer ge exempel på hur jordartsinformation kan användas för olika frågeställningar.

Ett viktigt syfte med workshopen är att sprida informationen om de jordartskartor som nyligen tagits fram. Ett annat syfte är att diskutera behov och användningsområden för kartorna samt att diskutera hur informationen kan förvaltas och distribueras till användare.

Mötet riktar sig till myndigheter, forskare, länsstyrelser, hushållningssällskap och företag. Dagen är kostnadsfri, lunch och fika ingår.

Läs om seminariet och anmäl dig