Deltagarkommentarer från konferensen UAS 2015

Över 80 deltagare samsades om utrymmet på Bygget Fest & Konferens i Stockholm då ULI Geoforum och BIM Alliance den 26 november arrangerade UAS 2015 – obemannade farkoster för effektiv datainsamling. Vi passade på att fråga några av deltagarna på plats vad de tyckte om konferensen. Här hittar du deras svar.

 

uas15 andersson

Stina Andersson, kart- och mätchef, Ängelholms kommun:

— Jättebra! Det är bra blandning mellan privata näringslivet och myndigheter, här får man höra båda sidorna, dels vad man kan göra enligt nuvarande lagstiftning och dels vilka teknikmöjligheter som finns.

Det bästa hittills har varit sessionen med Transportstyrelsen, jag är själv beställare på min kommun och det är bra att få en samlad bild av vilka tillstånd som krävs. Det var också intressant att höra representanten från Datainspektionen. Idag är det otydligt vad som gäller och det är bra med en myndighet som vet mer om konsekvenserna av övervakning. Det har också varit jättebra att mingla med branschfolk. 

 

uas15 klingberg

Mikael Klingberg, mätningsingenjör, WSP Sverige AB:

– Det har varit spännande, jag är intresserad av hur man praktiskt ska kunna flyga med drönare och samtidigt följa lagar och regler. På det området har jag fått mer tydlighet. Men det hade varit bra med lite mer teknik kring UAV:ena.

 

uas15 jonsson

Lina Jönsson, fysisk planerare, Karlskoga kommun: 

— Bra och lärorikt med spännande exempel från kommuner, jag kunde faktiskt inget om drönare sedan tidigare. Bäst hittills är helheten, man får med sig lite av varje. Jag saknar lite specifika tips, exempelvis tips om hur man kan använda drönare i stadsplanering, men det kanske kommer. 

 

uas15 erdegard

Thomas Erdegard, ägare av Drönartjänst Sverige AB:

— Det är jättespännande. Jag var med förra året också och det här är faktiskt den enda konferensen jag går på varje år. Konferensen är bra eftersom den ger ett bredspektra. Det är intressant att höra mer om kartor och mätning, alltså att man inte bara pratar om fotografi och flygbilder. Det är en extrem utveckling som sker just nu och här får man ett grepp om vad som hänt. Det är också bra att allt är samlat på en dag, och att man inte bara fokuserar på problematiken utan också på lösningar - här ser man på teknik och utveckling och får konkreta exempel. 

 

uas15 fernstrom

Maria Fernström, marknadschef, Bentley Systems: 

— Det är första gången som vi är med och det har varit väldigt informativt. Det är en bra och avslappnad atmosfär och en engagerad publik som ställer bra frågor. Det har varit en bra blandning av olika presentationer och ett stort plus är att det har funnits tid i schemat för att nätverka. 

 

uas15 delgado

Sergio Delgado, mätchef, NCC Construction AB:

— Det är intressant och bra att det blandas olika synpunkter från olika branscher. Konferensen är också bra för att lära sig mer om alla regler som finns kring drönare. Jag tycker att vi måste ändra våra regler här i Sverige. I exempelvis Spanien har man ändrat reglerna. De tillåter bara företag att flyga i luftrum, privatpersoner får inte samma rätt eftersom det är svårare att reglera privatpersoners verksamhet. 

Användningen av UAS/drönare ökar explosionsartat över hela världen. Bara i Sverige har antalet tillstånd för att få flyga drönare i kommersiellt syfte så gott som dubblerats varje år sedan 2010 och Transportstyrelsen får in nya ansökningar varje dag. Vi har bara sett början av utvecklingen och i framtiden väntar tillämpningar, möjligheter och utmaningar som vi idag inte kan förutse.

Deltagarna på UAS 2015 fick inblick i lite av det som kommer framöver, såväl som information kring lagar och regler samt en mängd användningsexempel.

Läs mer på konferensens webbplats

Se även BIM Alliance reportage om UAS 2015