Konferensen Geoinfo 2015 – en succé!

Omkring 250 deltagare samlades på Slagthuset i Malmö den 7-8 oktober för att möta branschkollegor och ta del av ett späckat program. Geoinfo bjöd på omkring 50 föredrag och workshoppar inom områden där geodatabranschens teknik och kunnande gör verklig nytta i samhället. Samhällsnytta är utgångspunkten för ULI Geoforums årliga konferens Geoinfo.

geoinfo2015-utstallning1

Läget i fokus för ett hållbart samhälle

Vår bransch är specialister på att visualisera stora datamängder och spretig information, vilket kommer att vara en verklig efterfrågad kompetens framöver. Det handlar om hur vi kan lösa samhällsutmaningar genom att bygga våra beslut på fakta från stora datamängder, till exempel från satelliter och sensorer för miljöövervakning, trafikövervakning och kunskap om hur människor rör sig i staden.

Det händer mycket inom 3D-teknik, öppna geodata och smartcity-området och detta stod i fokus på Geoinfo 2015. I samarbete med Sveriges geologiska undersökning gavs även fördjupning inom kustzonsplanering.

Susanne Nellemann Ek, VD och kanslichef för ULI Geoforum inledde konferensen och hälsade välkommen.

– Vi önskar att Geoinfo 2015 ger inspiration och energi för kraftsamling. Vi har data och datakraft, vi har övat länge på visualisering. Nu är tiden mogen, det är intressant och efterfrågat och business-casen finns.

geoinfo2015-susanne-inledning

ULI Geoforums kanslichef/vd Susanne Nellemann Ek hälsade välkommen.


Under förmiddagen fick deltagarna sedan lyssna på en gemensam session där huvudtalare talade om konferensens teman Smarta städer, Öppna geodata och GIS-samordning.

Joakim Jardenberg, internetchef i Helsingborg gav oss en kavalkad av inspiration inom området Internet of things och öppna data. Lantmäterichefen Susanne Edsgård tog stafettpinnen och delgav sina smarta strategier som fått kommunverksamheterna i Karlstad att utvecklas med hjälp av GIS. Sist fick vi lyssna till Kim Spiegelberg Stelzer från Köpenhamn som inspirerande berättade om hur smart-city-konceptet är en av flera strategier att utveckla en attraktiv och hållbar urban miljö. Kim berättade till exempel om hur ny teknik bidrar till att förverkliga Köpenhamns koldioxidutsläppsmål. En app som optimerar trafiken för stadens cyklister har tagits fram, för att underlätta både för invånare och i miljöarbetet.

Här kan du ladda ner inledningstalarnas och andra talares presentationer i pdf.

Några nedslag i programmet

3D-visualisering och datorspelsteknik – för ökat medborgarinflytande

Datorspelsteknik och virtual reality kan visualisera stadsmiljöer med hög detaljgrad, och användarna kan i realtid färdas i 3D-miljön och uppleva ett förslag eller förlopp. 3D-miljön kan också visa simuleringar av exempelvis översvämning, buller och trafikflöden

Hållbar kustzonsplanering

Kartteknik används också för att hitta lösningar för en hållbar kustzonsplanering. Erosion av stranden är ett problem på flera håll i sydligaste Sverige. Sveriges geologiska undersökning har utarbetat en metodik för bedömning av erosionsrisk runt Skånes kust.

Möt deltagare

Vi frågade några av deltagarna på plats vad de tyckte om konferensen. Här hittar du foton och citat.

geoinfo15-asa--bjarang-sanja-todorovic-nenadic-webb

Åsa Bjäräng och Sanja Todorovic-Nenadic, GIS-ingenjörer på
Helsingborgs stad – två av de närmare 250 deltagarna.

Utvärdering av konferensen

ULI Geoforum har en mycket hög ambition för våra arrangemang. Vi lägger tillsammans med våra programgrupper ned ett gediget arbete för att pricka in de teman som aktuella och angelägna. Vi har medverkan från offentlig och privat sektor samt akademi vilket också skapar en mötesplats för hela branschen. I år liksom tidigare år har vi även medverkan från andra länder.

Geoinfo 2015 arrangerades tillsammans med den lokala GIS-föreningen SamGIS Skåne.

Årets Geoinfo fick ett mycket gott betyg av deltagarna. Konferensdeltagarna gav konferensen betyget 4 i snitt på en 5-gradig skala.

Vi vill rikta ett stort till alla föredragshållare, workshopledare, utställare och alla deltagare som var med och bidrog till ett lyckat arrangemang!

Om Geoinfo som mötesplats

Geoinfo är en populär mötesplats som årligen samlar cirka 250 deltagare. Här kan man delta vid seminarier, workshoppar, träffa branschföreträdare och besöka utställningar där verksamheter visar upp sina produkter och tjänster. 2015 års teman var smarta städer, öppna geodata, kustzonsplanering, geodata i 3D och spel & virtual reality.