GIS-ingenjören Annalena Hellström använder en kombinerad totalstation/skanner
Öppna data och nationella standarder är viktigt för nya medlemmen AFRY

AFRY är ett internationellt företag inom teknik, design och rådgivning som bildades 2019 när företagen ÅF och Pöyry slog ihop sina krafter. Vi är mycket glada att nu kunna hälsa AFRY välkommen som ny medlem i Geoforum Sverige. Att vara aktiva i diskussionen om utveckling av nationella standarder för geodata är något företaget vill prioritera.

Geoforum Sveriges senaste medlemstillskott AFRY hjälper sina kunder att utvecklas inom hållbarhet och digitalisering inom områdena infrastruktur, industri och energi.

Annalena Hellström är GIS-ingenjör och arbetar på avdelningen Mät och Kartteknik på AFRYs kontor i Solna. Sedan ett antal år tillbaka är hon nätverksledare för AFRYs GIS-nätverk. Det är ett av företagets drygt 20 tekniknätverk och har cirka 150 medlemmar från många sektioner, divisioner och kontor.

Vi ställde några frågor till Annalena med anledning av att AFRY valt att ansluta sig till Geoforum Sveriges nätverk.

– Vi har tidigare varit medlem i föreningen (innan ÅF slogs ihop med Pöyry) och efter lite efterforskning såg jag fördelarna med ett nytt medlemskap – vi kan ta del av olika webbinarium, aktiviteter och även diskussioner inom Geoforums nätverk, säger Annalena Hellström, GIS-ingenjör hos AFRY.

– Vi vill till exempel vara aktiva i diskussionen kring skapandet av nationella standarder (och/eller branschstandarder) för samordning av geografisk information i det digitala samhället. Öppna data-frågan är viktig att belysa just nu. Strukturerade öppna data enligt de gemensamma standarder som redan finns är en väldigt viktig nationell fråga, fortsätter Annalena.

– AFRY är ett stort företag med ett brett spektrum av tjänster inom infrastruktur, industri och energi och med cirka 17 000 anställda och mer än 20 000 partners. Vi är stora nog att kunna göra skillnad och föra teknik och utveckling framåt ur ett hållbart perspektiv. Som stark aktör inom svensk samhällsbyggnadsprocess och med ökat fokus på digitalisering så bör AFRY vara en aktiv diskussionspartner i Geoforums organisation, avslutar Annalena.

Läs mer om AFRY

Här hittar du Geoforum Sveriges alla medlemmar.