Söder Mälarstrand Stockholm, vintertid
Nya medlemmen MetaSolutions är experter på öppna data

Vi är mycket glada att kunna presentera MetaSolutions som ny medlem i Geoforum Sverige. MetaSolutions har stort fokus på öppna data och utvecklar och driftar till exempel öppnadata.se för DIGGs räkning. Här läser du mer om bolaget och om vd:n Eric Hjelmestams tankar om nyttorna med ett medlemskap i Geoforum.

MetaSolutions, som är Geoforums senaste medlemstillskott, levererar lösningar för hållbar informationshantering. De arbetar med metadata-lösningar generellt och med stort fokus på öppna data. Geodata blir mer och mer centralt i MetaSolutions verksamhet, och de kunder de arbetar med är både myndigheter som Länsstyrelserna och kommuner som till exempel Göteborgs stad.

Idag använder mer än 80 procent av de som publicerar öppna data MetaSolutions plattform EntryScape. De utvecklar och driftar även öppnadata.se åt myndigheten DIGG

eric hjelmestam metasolutionsVi ställde några frågor till bolagets vd Eric Hjelmestam. 

Vad fick er att bli medlem i föreningen?

– Vi hoppas att både kunna bidra och lära som medlem i Geoforum. Geodata och öppna data ses ibland som två frågor som istället borde drivas som en. Genom att bli en del av nätverket Geoforum Sverige kommer vi kunna få förståelse för hur arbetet med geodata ser ut hos olika organisationer. Vi hoppas också kunna hitta samarbeten kring teknik, standarder, etc.

Vilken fråga anser du är viktigast att Geoforum Sverige arbetar med och varför?

– Det som ligger i linje med Lantmäteriets utredning om värdefulla datamängder är viktigast just nu. Att arbeta aktivt för att lösa knuten kring avgiftsfinansiering är centralt. Det ni redan gör med forum/möten/mässor är också väldigt relevant – dessa mötesplatser är mycket viktiga för att nätverka kring frågorna.

Vad hoppas ni kunna tillföra som medlem i Geoforum Sverige?

– Det vi kan bidra med är expertis inom metadata och domänen öppna data. Vi har också ett stort nätverk kring detta som kommer kunna vara till nytta. Vår majoritetsägare är Internetstiftelsen, och de genomför främjande verksamhet i forum, meetups med mera. Jag hoppas att vi tillsammans med Geoforum och Internetstiftelsen kan hitta former att nå ut med frågor kring geodata mer specifikt.

Geoforum Sverige är mycket nöjda med att MetaSolutions förstärker föreningens nätverk, och hälsar företaget varmt välkommen!

Läs mer om MetaSolutions

Här hittar du Geoforum Sveriges alla medlemmar.