Vinnarna i projektet
Prisade innovativa lösningar med öppna geodata

Öppnadata-projektet ÖDIS och Tillväxtverkets innovationstävling är avgjord. Där belönades den mest innovativa tjänsten eller produkten som är byggd på öppna data från kommuner. Projektet ska nu se till så att efterfrågade data blir tillgängliga för användning.

Av de många innovativa bidragen var det appen "Be there then" som korades som vinnare i projektet ÖDIS och Tillväxtverkets innovationstävling. I appen kan användare hålla upp sina mobiltelefoner mot olika byggnader eller platser för att se hur de såg ut förr i tiden. Det gör den med hjälp av historiska bilder och arkitektsvisualiseringar med geodata. Förutom att se hur olika platser såg ut förr i tiden går det också att se hur platser och byggnader kommer se ut i framtiden. 

Andraplatsen i tävlingen gick till "Wim" som erbjuder laddning av mobiltelefoner på stan. De kommer att ha fysiska stationer i stan med portabla mobilladdare som användare kan hitta med hjälp av en app. Laddstationerna kommer att placeras ut med hjälp av data om hur folk rör sig i staden. Därför kommer laddstationer kunna placeras ut där flest människor rör sig.

Projektet ÖDIS ordnade under Stockholm Tech Week ett seminarium där prisutdelningen ägde rum. Magnus Enzell från Regeringskansliet var på plats och pratade bland annat om vilka digitaliserings- och datautmaningar Sveriges kommuner står inför. Han pratade naturligtvis också om vilka möjligheter som kommer med utmaningarna.

Läs mer om tävlingen