Ny nationell utmärkelse till Riges-projektet

Projektet Riges, som har utvecklat kart- och e-tjänster, har fått utmärkelsen eDiamond Award. Priset delas ut av tidningen Offentliga Affärer för att belöna myndigheter som skapar nytta för framtidens eMedborgare. Bakom Riges står de fem kommunerna Härnösand, Kramfors, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik.

Riges fick sin första nationella utmärkelse för Bästa e-tjänst inom samhällsbyggnad från Position 2015 (med ULI Geoforum som en av arrangörerna) och är även nominerat som Årets IT-projekt, ett pris som delas ut vid IT-galan CIO Awards i december.

Riges står för "Regional innovativ GIS- och e-tjänstsamverkan". Projektet pågick 2011-2014 och utmynnade i e-tjänster för bygglov och en webbaserad bygg- och exploateringskarta. Dessa har publicerats på två nyutvecklade IT-plattformar som båda gjorts tillgängliga som öppen källkod.

I den gemensamma webbkartan finns samtliga fem kommunernas detaljplaner publicerade på, för Sverige, helt nya sätt. Sätt som gör det möjligt att genom att klicka i kartan ta del av vilka bestämmelser som gäller på en viss plats.

Det här är tjänster som enligt juryn för eDiamond Awards underlättar kontakten och sparar både tid och pengar för medborgare och företagare. I motiveringen står bland annat att Riges "har skapat tjänster som banat väg för andra kommuners möjlighet till digitalisering. Deras erfarenheter har bidragit med ett kliv framåt och deras arbete har varit banbrytande på området".

– Det är roligt att juryn betonar just det. Det är redan flera andra kommuner som börjat använda våra plattformar och även vårt arbete med att digitalisera detaljplaner på ett standardiserat sätt har varit en ögonöppnare för den framtida utvecklingen på nationell nivå, säger Åsa Jadelius som varit projektledare för Riges.

Erfarenheterna från Riges-projektet har nu tagits vidare med fortsatt samarbete kring ytterligare e-tjänster, projekt eSamverkan, som drivs i Västernorrland.

– Ja, Riges är bara början. De öppna plattformarna lägger grunden för många fler e-tjänster och det känns roligt att vi kan utveckla dem tillsammans med andra kommuner i länet, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun och tillika representant i styrgruppen i Riges.

För mer information, kontakta:
Åsa Jadelius, projektledare Riges, 070-190 13 36

Här kan du läsa om alla nominerade.