Gävle kommun utreder öppna geodata

Snart kan även Gävle kommun komma att släppa mängder med data fri för vem som helst att använda kommersiellt eller på andra sätt. En utredning pågår nu för att avgöra vilken information som ska tillgängliggöras och när.

All data som finns inom de kommunala systemen, och som inte skyddas av sekretess eller annan juridik, ska bli tillgänglig för vem som helst. Den geodata det handlar om är det mest detaljerade kartmaterialet och exempelvis var alla kommunala parkeringsplatser finns och värden från radonmätningar.

– Det här innebär oändliga möjligheter, säger kommunens GIS-strateg Marie Nilsson.

Informationen kommer att tillgängliggöras med öppna standardiserade dataformat, men vilka är inte klart än.

Det är som ett resultat av PSI-lagen som allt fler kommuner nu ser över hur data ska kunna frigöras för enskilda medborgare, företag eller andra aktörer. Inom Gävle kommun jobbar chefen för lantmäteri och geografisk information på samhällsbyggnadsförvaltningen, Tommy Köhn, och GIS-strategen Marie Nilsson med att utreda vilken information som skulle kunna tillgängliggöras och i så fall när och hur. Innan årsskiftet ska utredningen vara klar.

Enligt Marie Nilsson är möjligheterna stora.

– Om man ser till näringslivet så är det affärsidéer som kan skapas. Det största hindret är att det för geografiska data är ganska stora pengar det handlar om.

Geografiska data är förhållandevis dyra att samla in och i dag har många kommuner avtal som reglerar hur mycket de som använder data ska betala för den. Där är Gävle kommun inget undantag. Å andra sidan är kunderna till stor del kommunala förvaltningar eller bolag, vilket betyder att det för kommunen som helhet inte behöver betyda att intäktsbortfallet blir så stort. Det handlar om en omfördelning budget.

– Däremot kan det initialt kosta att genomföra förändringen, för vi har beroenden till befintliga beroende och processer som kan behöva förändras. När vi började samla in data en gång i tiden så kanske man inte tänkte på att den skulle spridas till vem som helst. Data måste i vissa fall beskrivas och kvalitetssäkras samt ha en plattform för att tillgängliggöra informationen, säger Marie Nilsson.

– Vi ser det här som en jätteviktig del i Gävle kommuns utveckling kring GIS också, att vi kan släppa vår data fri, för vi tror att marknaden skulle tjäna jättemycket på det, säger Tommy Köhn.