Svenska positioneringsföretag på top-100-lista i Europa

Nio svenska företag finns med på årets upplaga av Red Herrings lista över de hundra intressantaste teknikbolagen i Europa. Bland dessa finns Combain Mobile och Global Warning System, som använder positioneringsteknik/GIS.

Red Herrings 100-lista finns bland annat lundaföretaget Combain Mobile. De har utvecklat en teknik som går ut på att positionera föremål via mobilmaster och wifi-enheter istället för med hjälp av gps. För en dryg månad sedan inledde de ett samarbete med Mozilla som innebär att bolagets positioneringstjänst kommer att användas i Mozillas webbläsare och operativsystem för mobiler och surfplattor. Combain Mobile placerade sig också på svenska 33-listan när den presenterades i förra veckan.

Global Warning System, som också finns i Lund, har utvecklat en säkerhetstjänst för resenärer som ger snabb information om hur säkerhetsläget förändras i landet de befinner sig. Informationen levereras via en app, som dels håller reda på var användaren befinner sig och som även kan skicka ut information via sms för att nå fram även till resenärer som inte är uppkopplade mot internet. I samband med Mobile World Congress i Barcelona i mars lanserade företaget en version av appen för konsumentmarknaden.